Decentralizacija u Srbiji

Projekat “Decentralizacija u Srbiji“ predstavlja serijal istraživačkih tekstova ima za cilj da informiše i ohrabri gradjane Srbije da preuzmu odgovornost za razvoj svojih lokalnih sredina i da ih podstakne na razmišljanje i akciju. Projekat se realizuje uz finansijsku pomoć NED. Tekstove iz istraživačkog serijala možete pronaći svakog ponedeljka kao i do sada na web sajtu www.localpress.org.rs. počev od  30. maja 2011. godine

 

Projekat ima za cilj da podigne nivo informisanosti gradjana u lokalnim sredinama o mogućnostima koje pruža decentralizacija, i podstakne ih da javno izraze svoja mišljenja, da jasno formulišu svoje stavove o  razvoju svojih zajednica. Takodje, istraživački serijal podići će kapacitet lokalnih medija u Srbiji kroz kvalitetene informacije i tekstove, kroz analizu ekonomskog, političkog i demokratskog procesa decentralizacije iz vidjenja gradjana iz lokalnih sredina.

 

Serijal će imati 17 tekstova i jednu anketu sa gradjanima na temu decentralizacije i objavljivaće u 15 lokalnih sredina. Prvi i poslednji tekst  u nizu će pisati urednici izdanja a predstavljaće sagledavanje i prepoznavanje problema lokalnih novinara na početku i na kraju serijala.Na kraju serijala  svaka od učesnica u projektu će sprovesti anketu sa gradjanima na temu – da li ste za decentralizaciju Srbije? Ova anketa će biti objavljena u lokalnim novinama koje je sprovode, a potom na web sajtu Lokal presa. Nakon sprovodjenja ankete sa gradjanima (na uzorku od 10 gradjana u svakoj sredini) i po završetku serijala održaće se okrugli sto u Kragujevcu  a rezultat tog okruglog stola biće specijalna televizijska produkcije tridestminutne emisije.

 

Učešće redakcija se ogleda u prenošenju i pisanju tekstova na zadatu temu. Iz sredstava NED realizatorima projekta će biti isplaćena naknada za troškove papira, štampe i pisanje tekstova.

 

U serijalu će učestvovati 16 redakcija :“Vesti“ Užice, “Čačanske novine“ Čačak, “Vranjske“ Vranje, “Polimlje“ Prijepolje,  “Somborske novine“ Sombor, “Grad“ Kruševac, “Naše novine“ Odžaci, “Bečejski mozaik“ Bečej, “Reč naroda“ Požarevac,  “Morava pres“ Velika Plana, “Lozničke novine“ Loznica, “Sremske novine“ Sremska Mitrovica, “Kolubara“  Valjevo, “Podrinske“ Šabac i “Novokneževačke novine“, Novi Knećevac i TV “Forum koji će napraviti polučasovnu televizijsku emisiju o ovom serijalu.

 

Ankete.

Tekstovi napisani u okviru projekta: