Mentorska podrška lokalnim novinarima na proizvodnji multimedijalnih priča

U okviru projekta „Local Press Lab 2.0“ koji sprovodi PU Lokal pres uz finansijsku i ekspertsku pomoć Free Press Unlimited  novinari i novinarke iz šest lokalnih redakcija, članica Udruženja, proteklog radnog vikenda na Divčibarama,  učili su kako da podstaknu svoju zajednicu na saradnju i proizvedu multimedijalne priče prilagođene potrebama izveštavanja na društvenim mrežama.

Specifičnost radionice  je zajednički rad mladih novinara i starijih kolega koji će zajedničkim snagama učestvovati u proizvodnji medijskih priloga.

Novinari i novinarke iz Kruševca, Šapca, Leskovca, Kraljeva, Sremske Mitrovice i Prijepolja, tokom protekla tri dana razgovarali su sa trenerom i nekadašnjim direktorom Centra za istraživačko novinarstvo Brankom Čečenom i novinarkom Jasminom Lazić o izboru tema, izvorima i pristupu publici na različitim platformama. Dogovorili su teme na kojima će raditi uz njihovu mentorsku podršku. Stekli su i veštine planiranja kompleksnijih priča i naučili da planiraju resurse.

O tome koja je razlika između publike i zajednice, lokalni novinari i novinarke učili su od  Bojana Cvejića, koji je svakom pojedinačnom mediju sugerisao predloge za poboljšanje interakcije sa publikom.

Poslednjeg dana radnog vikenda, autor i voditelj emisije „Pitajte Đuru“ Đuro Svilar podelio je iskustva o načinima dobijanja odgovora od institucija i važnosti direktnog kontakta sa publikom.