Власт, моћ и новац – у „кругу београдске двојке!“

Питање децентрализације Србије је, чини се, посебно осетљиво на периферним подручјима Републике, где државна власт на тај актуелни проблем увек гледа кроз призму евентуалних „сепаратизама.“ У том смислу, и Сомборци су кроз своју дугу историју увек водили тешке битке са централним властима око добијања аутономности и осталих „слободарских прерогатива“, за које су се, осим осталог, изборили и „тешким парама“. Аустријској царици Марији Терезији су добијање статуса „Слободног краљевског града“ (1749.) платили 150.000 златних форинти. Тако се шаљивџије овде понекад запитају: колико „овима“ данас треба да платимо да нам врате то што нам по славној прошлости и припада?

 

Истина је да је децентрализација и враћање имовине локалним самоуправама било једно од кључних обећања победничког ДОС-а 2000. године. Истина је и то да су донети неки законски предуслови, али се све то, у пракси, некако тешко спроводи. „Власт је власт“, рекли би неки, „шта  преостане ако се преда другима?“ То је, у суштини, поједностављено тумачење, ако је познато да развијене европске државе почивају на јаким и богатим локалним самоуправама. Докле год „ови наши“ не крену у суштинску децентрализацију, ићи ће стара прича о томе да је све – власт, моћ, паре, концентрисано у „кругу двојке у Београду.“

 

Нема суштинске без фискалне децентрализације

 

Немања Делић, градоначелник Сомбора, сматра да је „златно правило добре и ефикасне управе да се све што је могуће решити на нижим нивоима власти, на њима и завршава“. – Тиме се не доводе у питање оне функције државе које је централна власт једино у стању да решава. Основни проблем је што функционалну децентрализацију треба да прати и фискална децентрализација. Другим речима,  пребацивање послова локалу  мора да прати и пребацивање адекватног новца у локалне буџете. Мораћемо напустити политику развијања центара на рачун периферије. Треба дати шансу градовима средње величине, да сачувају и развијају своје привредне капацитете и постојеће институције, и да се отварају нове институције измештене из центара, било Београда или Новог Сада. Основни предуслов за то је враћање имовине локалним самоуправама и укидање неразумног туторства државе над нашом имовином. Такође је важно градити односе поверења и сарадње између различитих нивоа власти. Све то захтева много знања, воље, храбрости и одлучности да се управа стави у функцију грађана и привредног развоја. То је процес који ћемо као друштво морати проћи. Што пре то боље – тврди Делић

 

Владислав Кронић, начелник Одељења за привреду Градског већа, сматра да је Србија још увек високо централизована земља јер је већина ингеренција  у Београду. – Добро је што има помака и постепено долази до преноса надлежности на локалну самоуправу. Ту пре свега мислим на област предшколског и школског образовања, основну здравствену заштиту, и слично, али, проблем је у томе што су у међувремену смањени трансфери локалним самоуправама. Законом о регионализацији из 2010. године, по којем је Војводина регион као и сви остали, ми, као локална самоуправа  нисмо добили одговарајуће надлежности, чак нам је у Сомбору укинута и Агенција за развој малих и средњих предузећа – подсећа Кронић

 

Истина је – наставља он – да нам се враћају ингеренције, али без јасно одређених извора средстава. По Закону из 1995. сва државна имовина на подручју града и општине припада Републици Србији. Због тога је добра вест да ћемо убудуће добијати 80 одсто средстава (уместо 40 одсто) из пореза и доприноса на зараде. У том погледу, недавно усвојени ребаланс градског буџета и повећање прихода по том основу, биће усмерени на комуналну инфраструктурну изградњу, нове путеве, канализацију, водовод, расвету – каже Кронић.

 

Децентрализација мора омогућити долазак нових инвестиција. Нама је од животне важности и да се саобраћајно повежемо са Коридорима 10 и 7, али и то је у надлежности централних, републичких власти које се и даље питају за суштинске ствари, па и за инвестиције и куповину грађевинског земљишта.У том смислу, лобирања са локала пре свега ка Београду, више су него потребна – тврди Кронић.

 

Вратити имовину локалним самоуправама

 

Представници сомборских странака уверени су да је један од кључних захтева враћање имовине општинама и градовима…

 

Бранислав Јеремић, председник Градског одбора ДСС, подсећа да успостављањем централизованог система управљања имовином – локалне самоуправе за све облике располагања имовином морају да траже сагласност Републичке дирекције за имовину.

Решење је да локалне самоуправе саме уређују све области  живота од значаја за њих, за шта су способне, а не да се стварају нове административне једнице, региони, јер би то довело до стварања нових, паразитских управљачких елита (попут бројних и скупих владиних агенција). ДСС је, као једну од мера равномерног економског развоја, кроз свој Економски програм развоја Србије 2011-2015, предвидео формирање економских зона, које ће у складу са степеном (не)развијености крајева, одредити пореске олакшице за заинтересоване инвеститоре, и низ мера којим би се спречиле и „новосадизација“ и „београдизација“, и остајање без становништва, великих простора у држави – мишљења је Јеремић.

 

Уједињени региони Србије су прикупили више од пола милиона потписа за измену неколико закона који ће омогућити децентрализацију Србије.

 

Неопходно је враћање имовине локалним самоуправама, јер се показало да је централизовано управљање државном имовином довело до пропадања и неискоришћености доброг дела те имовине. Осим тога, Сомборци боље знају шта је за њих и њихову имовину добро, од некога из Београда, коме је Сомбор само реч на папиру – сматра Драган Тркуља, одборник Г17 плус у Скупштини Града. Тркуља додаје да је неоспорно да је од 1995. године до данас направљена велика штета локалним буџетима. – Али још је битније то што смо ускраћени за одлучивање, самим тим и за одговорност, о имовини града у коме живимо – истиче  он.

 

Никола Пајић, председник Градског одбора СПО, става је да свим локалним самоуправама, па тако и граду Сомбору, треба вратити имовину и то из више разлога.

 

Што већи број послова и средстава треба спустити ближе грађанима, до сваке месне заједнице, јер наши грађани у мањим срединама најбоље знају шта им треба и ко су људи којима треба поверити послове на управљању нашим, муком стеченим новцем. Садашњи систем власти само ствара антагонизме међу регијама, и потенцијална је опасност по јединство наше државе, јер људи, видећи кривца у Београду, мисле да ће им без Београда бити боље. Са новим системом расподеле власти и националног дохотка можемо превазићи разлике, ојачати економски сваки део земље, а тиме и саму земљу – наглашава Пајић, додајући да се централне власти понашају по принципу „мени колико треба – а другима шта остане“! – Данас је Београд, тачније круг двојке, место у које се сливају паре свих нас, место на коме се одлучује како се наш новац троши, и место где нам поручују да будемо задовољни кад нам нешто од тог нашег новца врате. На пример кроз неки пројекат НИП-а – речи су Николе Пајића.

 

Здравко Согић, председник Градског одбора СНС каже да су напредњаци свакако за модел децентрализације целе државе, за спречавање депопулације и миграције становништва из села у град. – Мора се апсолутно све учинити да се десе обрнути процеси, јер је земљорадња наша компаративна предност и извозна шанса. Дакле, децентрализација да, давање широких права локалу, али без икаквих прерогатива територијалне аутономије – каже Согић