Partnerstvom kroz decentralizaciju

Po prvi put, članicama PU „Lokal pres“ u realizaciji aktivnosti pridružiće se lokalne nevladine organizacije u proceni ostvarene decentralizacije u 15 lokalnih sredina u Srbiji. Svrha projekta je zajedničko sagledavanje i prepoznavanje mogućih načina decentralizacije koji odgovaraju našoj stvarnosti

Projekat „Partnerstvom kroz decentralizaciju“ predstavlja serijal istraživačkih tekstova u 15 lokalnih pisanih medija koji će putem anketa i mini istraživanja približiti konkretne procese i efekte decentralizacije gradjanima po pitanju finansija sa posebnim osvrtom na rezultate i efekte ostvarene primenjenim izmenama i dopuna Zakona o finansiranju lokalnih uprava koji je donet prošle godine. Lokalni mediji – učesnici u ovom projektu u ovom trenutku žele da trošenje tih sredstava učine transparentnijim gradjanima i nevladinim organizacijama. Termin partnerstvo u nazivu projekta podrazumeva partnerstvo medija sa gradjanima i nevladinim organizacijama. Projekat je finansiran od strane NED.

Tokom projekta „Partnerstvom kroz decentralizaciju“ biće napisano 16 istraživačkih tekstova koji će biti objavljeni u 15 pisanih lokalnih medija, dok će tridesetominutnu dokumentarnu emisiju na temu prikupljenih iskustava snimiti lokalna televizija kao 16 medij – učesnik projekta. Na okruglom stolu u Kragujevcu pored lokalnih medija učestvovaće i lokalne nevladine organizacije i njihova mišljenja i stavove obuhvatiće poslednji tekst serijala.

Projekat će se realizovati u sledećim gradovima: Knjaževac, Loznica, Užice, Šabac, Požarevac, Prijepolje, Vranje, Velika Plana, Kruševac, Sremska Mitrovica, Valjevo, Novi Kneževac, Odžaci, Čačak i Sombor.

NED logo

Lokal pres logo

Anketa.

Tekstovi napisani u okviru projekta: