Svi smo mi božija deca

Susreti:Maja Jovanović
Svi smo mi božija deca

Romi da se oslobode kompleksa niže vrednosti i prihvate šanse koje se nude,a romkinje da svojim stvaralaštvom dođu više do izražaja.

Junakinja naše priče trideset- trogodišnja deronjčanka Maja Jovanović svojom pojavom,književnim radom i obrazovanjem ruši sve predrasude koje ,hteli to da priznamo ili ne ,većina ima o pripadnicima romske populacije.Višestruko nagrađivana, u zemlji i inostranstvu za svoj literarni rad , nastavnica,asistenti novinar ,primer je uspešne mlade žene koja je po sopstvenom priznanju na vreme shvatila da je obrzovanje jedini izlaz iz siromaštva.
-Sve što sledi nakon što se obrazujete je nadogradnja. Zbog toga savetujem svoje sunarodnike da se oslobode kompleksa niže vrednosti i prihvate šanse koje im se nude. Mnogo toga se promenilo pa i Romi treba da menjaju svest,najpre o svojoj deci . Ukoliko im pruže podršku i usmere ih putem obrazovanja otvoriće im vrata boljeg života, priča Maja Jovanović i dodaje da Romi pre svega Romkinje treba da se ugledaju na obrazovane žene i preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke.
Jovanović kaže da je na tom putu neprocenjiva podrška porodice.
-Ukoliko vas porodica podržava u onom što radite do uspeha je lakše stići.Imam sreću da spadam u one iza kojih stoji porodica. Zahvaljujući toj podršci danas za sebe mogu reći da sam uspešna na mnogim poljima. Zaposlena sam na radnom mestu nastavnice u Deronjama u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“,koju sam i sama pohađala,pišem pesme,a svojevremeno sam bila spiker na lokalmom radiju i televiziji i član Opštinskog veća opštine Odžaci, kaže Jovanović i dodaje da je od svega najviše ispunjava rad sa decom i pisanje poezije.
-U Osnovnoj školi u Deronjama ,naseljeno mesto opštine Odžaci, radim 8 godina kao pedagoški asistent i nastavnik romskog jezika. Učila sam 9 generacija romskih đaka , kroz školvanje otkrivala njihove skrivene talente i potencijale. Uvodila sam ih u školski sistem pomažući im da postanu „vidljiviji“za društvo svesna da oni to zaslužuju.Najveća nagrada bila mi je kad poslušaju moj savet i nastave dalje da se školuju, priča Jovanović.
U razgovoru sa Majom Jovanović nezaobilazna tema je njen literarni rad. Po sopstvenom priznanju pisanjem je počela da se bavi spontano,uz malu pomoć oca Rajka, u želji da izrazi svoja osećanja.
-U mojoj poeziji dominiraju ljubavne note i neistražena romska duša . Moje pesem uvrštene su u antologijama „Romkinje,pesnikinje Srbije“ i „Romska poezija u nekadašnjoj Jugoslaviji“,a objavljivane su i u nekoliko zbornika sa međunarodnih pesničkih konkrsa.Nagrađivana sam na mnogim pesničkim festivalima i konkursima od onih u opštini do međunarodnih. Poslednje u nizu priznanja je ono sa nedavno održanog 61.Sajma knjige u Beogradu na kom sam u okviru konkursa „Svi smo mi božija deca“ osvojila drugu nagradu za pesmu“Poslednja stanica“ kaže Maja Jovanović i poručuje romkinjama da svojim stvaralaštvom dođu do izražaja.
Romkinje poput žena drugih nacinalnosti su sposobne da menjaju zajednicu u kojoj žive .Treba samo da seoslobode vekovnog kompleksa niže vrednosti i njihovi skriveni potencijali doći će do izražaja u najlepšem svetlu rekla je za „Naše Novine“ Maja Jovanović.
Nase novine broj 290 – 10

Naše novine

Projekat_Glas_Roma_u_lokalnim_zajednicama-disclaimer