Rozalija Ilić: Obrazovanje je ključ napretka

Stečeno iskustvo i znanje profesorka matematike je sa ekipom tada mladih Roma entuzijasta pretočila u Romski informativni centar, neprofitnu organizaciju čiji je prvenstveni cilj  emancipacija Roma kroz obrazovanje

-Obrazovanje je ključ za poboljšanje položaja romske zajednice, kaže Rozalija Ilić, iz Romskog informativnog centra, organizacije koja se problemima Roma u gradu na Lepenici, ali i čitavoj Šumadiji bavi već punih 18 godina.

Statistika kaže da 64 odsto romske dece završava osnovno obrazovanje. Srednje škole pohađa tek svaki peti mladi Rom, dok ih je na studijama dvedesetostruko manje nego kolega i koleginicama.

– Najveći napredak tokom prethodne Dekade Roma ostvaren je upravo u povećanju obuhvata dece pripremnim predškolskim programom i osnovnim obrazovanjem. Pre svega, jer su svi programi i bili usmereni na to. Mnogo toga je urađeno, ali je i dug put pred nama. Ne treba se vezivati ni samo za statistiku, možda je čak bolji metod da ukažemo na pozitivne primere, objašnjava naša sagovornica.

Njena organizacija, ali i sama Rozalija Ilić predstavljaju upravo taj pozitivni primer. Potiče iz mešovitog braka, pa su joj samim tim bliski i problemi i razmišljanja i romske zajednice i većinskog naroda. Završila je gimnaziju, a zatim Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu. Posao u struci je nakon fakulteta nije sačekao, pa je prvu platu zaradila kao vaspitačica u vrtiću „Plavi zeka“. Formiran kroz projekat prve romske organizacije u Kragujevcu ovaj vrtić je pomagao mališanima Romima da se što bolje pripreme za polazak u školu.

– Upravo iskustva koja smo imali u pripremanju Roma predškolaca za polazak u prvi razred, kasnije su ugrađena u Strategiju obrazovanja. Bio je to jedan od prvih vrtića takve vrste u Srbiji, kaže Rozalija Ilić.

Stečeno iskustvo i znanje Rozalija Ilić je sa ekipom tada mladih Roma entuzijasta pretočila u Romski informativni centar. RIC je osnovan 15. januara 1999. kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija čiji je prvenstveni cilj  emancipacija Roma kroz obrazovanje.

Od tada do danas realizovali su na desetine programa vezanih za kulturu, obrazovanje, informisanje I zapošljavanje Roma. Uvođenje sistemskih rešenja o istoriji, tradiciji i kulturi Roma u obrazovnim institucijama, Kontakt organizacija civilnog društva za Rome, Jačanje uloge romskog civilnog društva u oblikovanju politika, koje se odnose na siromaštvo i prakse, samo su neki od njih. Učestvovali su u izradi brojnih lokalnih i nacionalnih strategija, bili su i autori istraživanja i publikacija koje se tiču položaja i života Roma u Srbiji.

– Treba reći da RIC nikada nije bio organizacija koja se bavila samo Romima, iako smo prvenstveno prepoznati kao romska organizacija. Dobar deo programa koje smo sprovodili su zapravo imali za cilj integraciju I bili su namenjeni podjednako i Romima i ostalim stanovnicima Srbije, priča Rozalija Ilić.

Upravo takav je i najnoviji program koji su osmislili. Prostorije RIC-a koje su nedavno preseljene u neposrednu blizinu dve kragujevačke osnovne škole otvorene su za sve osnovce kojima je nepohodna pomoć u savladavanju pojedninih predmeta. Upravo to je ona dodatna podrška koja je mladim Romima neophodna kako bi ostali u sistemu obrazovanja.

Ipak, mnogo toga bi, po rečima naše sagovornice, trebalo da uradi i država ukoliko zaista želi da stvori jednake uslove za sve.

M.OBRENOVIĆ

Projekat_Glas_Roma_u_lokalnim_zajednicama-disclaimer