Уметност која гаси мрак

Трећа годишња изложба ликовног удружења „Светионик” отворена је 22. марта у галеријском простору Градске библиотеке. Наши суграђани имали су прилику да и овог пута, као и претходне две године, на самом почетку пролећа погледају радове петнаест уметника окупљених у овом удружењу.

 

Удружење „Светионик” основано је крајем 2007. године и од тада кроз различите изложбе, пројекте и радионице активно учествује у културном животу нашег града. На отварању треће годишње изложбе присутнима се у име удружења обратила сликарка Ивана Маркез-Филиповић, која је изразила наду да ће град убудуће имати више слуха за рад афирмисаних ликовних уметника окупљених у „Светионику” и да ће их финансијски подржати, будући да су они све своје досадашње пројекте реализовали захваљујући сопственим напорима и уз помоћ пријатеља и личних контаката.

 

На изложби приређеној у Библиотеци љубитељи уметности до 8. априла моћи ће да погледају радове Мимице Алексић, Ларисе Ацков, Јелене Бадњевац-Ристић, Вука Вучковића, Слађане Динић-Ђорђевић, Драгана Ђорђевића, Јелене Лалић, Жени Келец, Иване Маркез-Филиповић, Владане Молдован, Биљане Новковић, Наде Оњин-Жужић, Емила Сфере и Мирјане Шимуновачки.

 

„Сваки од нас уметника јесте сноп светлости, фокус одређеног дела стварности, који расветљава, привучен неком њеном тајном, симболиком, коју разоткрива и човечанству је разјашњава. Свако од нас јесте светионик. Сваки фокус је драгоцен. Свако духовно светло придоноси растеривању мрака у свима нама. Трећа годишња изложба удружења, као и досад, отворена је првог дана пролећа. Јер је уметност врло млада, жељна игре. Она је раст, обнављање, излечење, привлачење, комуникација, поновно рођење кроз изражавање”, написала је Лариса Ацков у пропратном каталогу за ову изложбу.

 

Исте вечери приређено је и предавање под називом „Стваралашто као потреба и лек”, на коме су о свом виђењу уметности, као и о томе како подстаћи уметнике да не посустану и да наставе да стварају и у тешким временима, говорили социолог Драган Станојевић, психолог Светлана Кнежевић, професор књижевности Милица Новковић, ликовни критичар Душан Ђокић и апсолвент режије Огњен Главоњић.