Под европским кровом

Наслеђе из прошлости главнa је препрека бржем развоју и ефикасности у свим областима, од демократизације односа до повећања стандарда грађана

 

Протеклих дана навршило се првих стотину дана власти проевропских снага у општини Оџаци, окупљених око Демократске странке. Међутим, за ово време мало се тога у Оџацима променило на боље, а актуелна власт сматра да су за такво стање најодговорнији њихови претходници. У минулих десет година Социјалистичка партијаСрбије (СПС) је незаобилазан део сваке власти. Социјалисти су од 2000. до 2004. године владали сами, до недавно били су у коалицији са радикалима, док су данас главни партнер демократа. Власт у Оџацима, коју чини десетак разнородних странака (ДС, СПС, СПС-ПУПС-ЈС, ЛДП, СПО, РДС,…) суочава са многобројним проблемима из прошлости, али и оним новим, који су на крилима светске финансијске кризе пристигли и на северозапад Бачке.

 

Данак квалитету

 

Предраг Цветановић и Ђорђе БогдановићУ општини Оџаци, са око 36.000 житеља, има више незапослених и пензионера него запослених. Посао има једва око 5.000 људи који просечно зарађују 23.000 динара месечно, најмање у Западнобачком округу.

 

Aли, тек појавом ,,напредњака“, односно распадом Српске радикалне странке, ствари су се промениле, па је демократски блок однео поприлично убедљиву победу на изборима одржаним у јануару ове године. Након тога, Демократска странка формирала је коалициону власт са много малих партија.

 

Наравно, такав след догађаја мора да прати и мноштво проблема. Како то обично бива кад се коалиција ствара од тако шаролике скупине, данак се плаћа квалитету и ефикасности. У локалној управи тврде да је сто дана прекратак период да се нешто радикалније промени на политичкој, економској и свеколикој сцени општине Оџаци која је и буквално деценију таворила и од октобарских збивања 2000. године била један од ретких бастиона где се ишло корак напред, а два уназад. То је уследило што због неспособности локалне самоуправе, што због некомпатибилности републичке и покрајинске власти. Данас су створени сви предуслови за бржи искорак, али још има много проблема који успоравају просперитет ове некад добростојеће општине.

 

У овом часу Општина Оџаци је међу неразвијеним, али с традицијом и некад развијеном привредом и потенцијалима које има мало која општина, од луке ,,Дунав – Богојево“, преко друмско-железничког моста на Дунаву (у железнички мост уложено је, након бомбардовања од стране НАТО алијансе, око 80000 евра, а да се он користи у незнатној мери), до богате туристичке понуде. У претходних сто дана нова власт аплицирала је већ мноштво пројеката у републичке и покрајинске фондове, ради се на интензивирању прекограничне сарадње са Хрватском, али и на многобројним другим пројектима. Све очи грађана Оџака, жељних посла и просперитета, па дакле и бољег стандарда, упрте су у скорашњу гасификацију која годинама заобилази Оџаке, затим у инвестицију од двадесетак милиона евра и запошљавање две до три стотине радника у хемијску индустрију ,,Хипол“, али и у изградњу радних зона и у привлачење домаћих и страних инвеститора. Према речима председника општине Предрага Цветановића, тешко је очекивати да ће се у кратком временском року много тога променити, с обзиром на суноврат који је доживела оџачка општина у претходном периоду, али и због чињенице да долазак демократских снага на власт коинцидира са великом економском кризом.

 

Простор и могућности

 

-На жалост – истиче Цветановић – у Оџацима после 5. октобра није дошло до промене власти, што је у многоме утицало да дође до даљег осиромашења оџачке општине. Проблема је много, а пошто на време нисмо ухватили корак са променама које су се десиле у већини општина у Србији, њихово решавање неће се догодити преко ноћи. Међутим, да не верујем да  се не могу решити,  не бих се ни прихватио тако одговорног посла као што је вођење једне локалне самоуправе.

 

Приоритетни задатак, по председнику општине, привлачење је инвеститора и отварање нових радних места, чиме би се зауставио одлив посебно младих људи који у потрази за бољим животом одлазе у друге центре. Простора и могућности да се крене напред сасвим сигурно има.

 

-С обзиром на наш положај – каже Цветановић – који сматрам великом компаративном предношћу, с пуним правом тражићемо да учествујемо у регионалним интеграцијама, што ће нам омогућити да кроз програме прекограничне сарадње, на основу пројектне документације, конкуришемо код међународних и фондова Европске уније. Годинама се сматрало да као погранична општина имамо проблема. Себе смо доживљавали као некога ко се налази на рубу економских, културних и других догађања. Данас је то другачије и то објективно представља предност која оџачкој општини омогућује чвршћу сарадњу и повезаност са суседним земљама. Чињеница да је Европска унија заинтересована за Дунав као главни пловни пут Европе и као велики туристички ресурс, даје нам за право да се надамо да ће и наша општина бити итекако интересантна за спровођење учешћа у различитим пројектима. Оџачка општина тренутно има статус посматрача у евро регији, али намере су нам да тражимо пуноправно чланство, што ће у знатној мери допринети да постанемо интересантнији за потенцијалне улагаче – прецизирао је први демократски председник општине Оџаци Предраг Цветановић.