U Opštini Despotovac poništen konkurs za sufinansiranje medijskih projekata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozdravlja odluku nadležnih u opštini Despotovac da ponište konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, s obzirom da nije bio u skladu sa zakonskim odredbama. Ovom odlukom stavljeno je van snage i Rešenje o imenovanju stručne komisije za ocenjivanje projekata, koje je takođe sadržalo nepravilnosti na koje je Koalicija ukazala.

 

Nadamo se da će nadležni u opštini Despotovac brzo raspisati novi javni poziv, koji će biti usklađen sa zakonskim normama i nakon toga formirati komisiju, sastavljenu od nezavisnih stručnjaka za medije ili medijskih radnika, koji će na pravi način vrednovati pristigle projekte.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja stoji na raspolaganju svim gradovima i opštinama, kako bi Zakon o javnom informisanju i medijima bio sproveden efikasno i u najboljem javnom interesu. Ipak, podsećamo da svoje kandidate nećemo delegirati za članove komisija u lokalnim samoupravama, koje su  javne pozive raspisale suprotno odredbama Zakona i Pravilnika Ministarstva kulture i informisanja.