Opština Blace uvažila sugestiju Koalicije

Nadležni u opštini Blace su nakon što im je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ukazala na nepravilnost u izboru Komisije za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja, sugestiju uvažili i izmenili sporno rešenje.

 

Naime, za trećeg člana komisije bio je izabran kandidat koji je zaposlen u opštinskoj upravi, što je protivno članu 20. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koji je propisalo Ministarstvo kulture i informisanja. Izmenom rešenja, za članicu komisije  imenovana je kandidatkinja koju su predložila novinarska i medijska udruženja.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja aktivno učestvuje u procesu sprovođenja medijskih zakona u sferi konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja u skladu sa javnim interesom, i to kroz predlaganje kandidata za nezavisne komisije, ali i monitoring i evaluaciju celokupnog procesa. Koalicija lokalnim samoupravama nudi stručnu podršku u svim segmentima sprovođenja konkursa kroz pomoć u tumačenju zakona i podzakonskih akata, kao i drugu vrste podrške.