NUNS: Radionica o autorskim pravima za medijske profesionalce

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) organizuje radionicu na temu autorskih prava za novinare/ke i druge medijske profesionalace/ke. Radionica traje jedan radni dan (ne više od četiri sata) i biće održana u dva termina 29. juna i 03. jula 2020. godine.

Radionice će biti održane u Beogradu.

Koje veštine i znanja možete unaprediti na ovom treningu:

  • šta sve možete zahtevati pred sudom u cilju zaštite autorskih prava;
  • kome pripadaju autorska prava nastala tokom radnog odnosa autora;
  • u kojim situacijama se mogu suspendovati autorska prava;

 

Kome je trening namenjen? 

Trening je namenjen medijskim profesionalcima svih vrsta medija koji obavljaju svoj posao u skladu sa etičkim standardima u i spremni su da unaprede svoje profesionalne veštine i usvoje nova znanja o njihovim pravima i obavezama.

Predavači i treneri: 

Dragan Milić, advokat –  Advokatska kancelarija Milić

Zlatko Čobović , novinar i sudski veštak

Mesto održavanja treninga:  Zbog novonastalih okolnosti ulsled pandemije COVID-19, učesnicima će biti omogućena dva načina učestvovanja na radionici. Prvi je dolazak lično u  prostorije NUNS-a, Resavska 28/2, međutimbroj prisutnih biće ograničen zbog bezbednosti učesnika i u skladu sa preporukama  i merama Kriznog štaba Republike Srbije. Drugi je prisustvovanje radionici putem onlajn platforme Zoom.

Prijavljivanje:

Prijava treba da sadrži CV – informacije o formalnom i neformalnom obrazovanju i profesionalnom iskustvu.

Prijave se mogu dostaviti putem e-maila na adresu: miona.milosevic@nuns.rs. Rok za dostavljanje prijava je 28. jun 2020. godine, a za drugi trening 02. jul 2020. Prilikom prijave, molimo sve učesnike da se opredele da li bi radionici prisustvovali onlajn ili oflajn.

Troškovi ishrane tokom treninga su obezbeđeni od strane organizatora. Više informacija o konkursu možete dobiti na telefon: 064/ 310 28 63.

Dragan Milić, rođen je 1980. godine. Diplomirao je na Pravnom Fakultetu, Univerziteta u Beogradu, član je Advokatske komore u Beogradu od 2006. godine. Član je arbitražne Komisije za rešavanje sporova povodom naziva .rs internet domena pri PKS. Pruža usluge pravnog savetovanja i zastupanja pravnih i fizičkih lica naročito u oblastima autorskog prava i industrijske svojine, medijskog, internet i IT prava, uključujući zaštitu podataka ličnosti i pravno savetovanje vezano za implementaciju GDPR-a u poslovanje domaćih i stranih pravnih lica. Aktivan je učesnik javnih rasprava, inicijativa i edukativnih projekata iz pravnih oblasti za koje je specijalizovan. Iza sebe ima nekoliko stotina, seminara, gostujućih predavanja i konferencija. Angažovan je na obukama Lica za zaštitu podataka o ličnosti. Bio je angažovan od strane Fakulteta za medije i komunikacije kao mentor praktične obuke studenata.

Zlatko Čobović, rođen u Beogradu 1954. godine. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Profesionalni novinar od 1976. godine. Novinar u Jugoslovenskom sportskom listu Sport (1976 – 1980), u Večernjim novostima (1980. –  mart 2000.) , novinar unutrašnjopolitičke rubrike i urednik Evropskih novosti, urednik unutrašnjopolitičke rubrike u Danasu (2000. – 2001.), od 2001. godine jurednik u novinskoj agenciji FoNet , dopisnik FoNeta iz Haga (2001. – 2005.). Kolumnista i saradnik više domaćih časopisa (Blic, NIN, Vreme…), višegodišnji dopisnik tiražnih grčkih listova Etnos i Elefterotipia. Autor jedne knjige („Iza kulisa Haškog tribunala“) i koautor dve knjige („Povratak šampiona“, „60 zlatnih godina). Jedan od osnivačana NUNS i član ovog udruženja. Član Međunarodne federacije novinara (IFJ). Od 2010. godine sudski veštak za autorsko pravo, uža specijalnost novinarstvo/publicistika, upisan u Registar Ministarstva Pravde Republike Srbije.

Član je Komisije za Žalbe Saveta za štampu i član Suda časti NUNS-a.

Trening se izvodi u okviru projekta Fer igra na polju autorskih prava u novinarstvu, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.