Novi konkurs – staro kršenje zakona

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić najavio raspisivanje novog Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, ali uz napomenu da će tekst najverovatnije biti potpuno isti kao i prethodni, koji je poništen. Nikolić je novinarska i medijska udruženja još jednom proglasio krivcima za poništavanje javnog poziva objavljenog krajem maja.

 

Na poslednjoj sednici gradskog parlamenta, gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić je odgovarajući na odborničko pitanje zbog čega još uvek nije raspisan konkurs za sufinasiranje medijskih projekata, rekao da će javni poziv biti objavljen, ali kako je napomenuo, pod istim uslovima kao i prethodni koji je poništen. 

 

„Svakako ćemo raspisati novi konkurs, ali iskren da budem, ja ne verujem da će uslovi konkursa da se razlikuju u odnosu na prethodni. Pa, udruženja ne moraju da se jave. Svaki put kad se ne jave udruženja i nemamo dovoljno članova komsije, štete medije. Štete svoje kolege koje bi taj novac mogle da dobiju od grada Kragujevca. Znači, nismo mi krivi što konkurs nije uspeo, već novinarska udruženja koja se nisu javila na konkurs.“

 

Nikolić je sa skupštinske govornice ponovio optužbe na račun Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, na koju je svalio svu krivicu za poništavanje javnog poziva, koji je 25. maja raspisao grad Kragujevac.

 

„Sva velika udruženja novinarska su odbila da konkurišu za članove komisije. Udruženja, pošto moraju biti nezavisna udruženja koja se javljaju na taj konkurs, nisu se javila, nismo imali tri člana komisije i zato smo poništili konkurs. Ne zato što smo mi navodno svesni da nije u skladu sa zakonom, već zato što jednostavno nije bilo dovoljno članova komisije.“

 

Treba podsetiti da je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja već reagovala na ranije iznete, gotovo istovetne navode Radomira Nikolića, pozvala ga da preuzme odgovornost za poništen konkurs, koji nije bio u skladu sa zakonom i da u najskorije vreme raspiše novi. Koalicija je gradonačelniku Kragujevca, kao i čelnicima svih ostalih lokalnih samouprava u Srbiji, ponudila svu stručnu i savetodavnu pomoć u procesu sprovođenja Zakona o javnom informisanju i medijima i projektnom sufinansiranju medijskih projekata. Umesto za saradnju, Nikolić se opredelio da nastavi sa iznošenjem neosnovanih optužbi na račun novinarskih i medijskih udruženja, od čega koristi ne mogu imati ni mediji, a naročito ne građani koji imaju pravo na kvalitetno javno informisanje. Sve bi, međutim, podjednako trebalo da brine činjenica da gradonačelnik Kragujevca potpuno svesno najavljuje da će ponovo prekršiti odredbe zakona.