Nema para za medijske projekte u Ljuboviji

Opština Ljubovija jedna je od lokalnih samouprava, koje od početka primene novog Zakona o javnom informisanju I medijima, nisu raspisale konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Kako je u odgovoru na dopis Koalicije novinarskih i medijskih udruženja objasnio predsednik opštine Ljubovija, Miroslav Mićić, prethodno opštinsko rukovodstvo odlukom o budžetu za 2015. godinu nije ni planiralo sredstva za te namene.

’’ Od maja 2015, kada je  došlo do smene vlasti na lokalnom nivou, sadašnje rukovodstvo mora da sprovodi projekte koji su započeti u ranijem periodu, u skladu sa zakonima koji uređuju izvršenje preuzetih obaveza i nismo bili u mogućnosti da deo sredstava preusmerimo za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja’’, istakao je Mićić.

On je napomenuo da su u opštini Ljubovija prepoznali potrebu da sufinansiraju medijske projekte i obećao da će konkurs biti raspisan čim se stvore uslovi, odnosno obezbede sredstva u budžetu.

 

Podsećamo da je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja nedavno uputila dopis svim gradovima i opštinama koje do sada nisu raspisale javni poziv u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, kako bi ih pozvala da to učine i upozorila da je dužnost svake jedinice lokalne samouprave da obezbedi mehanizme informisanja svojih građana, jer je to jedno od njihovih osnovnih prava. Novinarska i medijska udruženja  preporučila su da sredstva koja se opredeljuju za medijske sadržaje ne budu simbolična, već u obimu koji će obezbediti ostvarenje javnog interesa i sferi informisanja i omogućiti da građani budi informisani o svim temama od lokalnog značaja.