Mladi najavili celodnevnu blokadu od petka do subote

Mladi i studenti najavili su celodnevnu blokadu od petka do subote (29. i 30. decembar) tokom poslednjeg okupljanja ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zahtev ostaje isti – da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave otvori biračke spiskove.

Aktivista Ivan Bjelić pozvao je sve okupljene da blokiraju Ministarstvo porukama, mejlovima i pozivima. I sam je zvao Ministarstvo pred okupljenima, ali bez odgovora.

Studenti, Protesti, Filozofski fakultet, Beograd, 27.12.2023. FotoBaza LP/Lokal pres/Milica Mihajlović

„Jutros smo otišli do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da im ponovo podnesemo zahtev za otvaranje biračkih spiskova. Martinović je opet odgovarao političkim floskulama – da je birački spisak najsređeniji dokument, da je svima dostupan, ažuriran sve vreme i da on nije nadležan da ga odgovori. Ispostavilo se da je i te kako nadležan. Ako je već sve odrađeno pošteno, pozivamo ga da ga otvori jer mu mi na reč ne verujemo“, poručuje Bjelić.

Okupljeni su sa platoa Filozofskog fakulteta nastavili u Knez Mihailovu, gde su mladi aktivisti delili materijale sa brojevima telefona Kabineta ministra Aleksandra Martinovića, državne sekretarke Maje Mačužić Pužić, Odseka za javnost rada, Sektora za dobru upravu, Sektora za registre i lokalnu samoupravu, koje su pozvani da kontaktiraju i pitaju kada će se otvoriti birački spisak. Tamo je Bjelić pozvao sve one koji misle da su parlamentarni i lokalni izbori prošli regularno da dođu u Knez Mihailovu i popričaju sa njim.

„Želimo da pozovemo sve profesore i studente da odbrane svoje glasove i biračku volju naroda. Potrebna nam je masovnost, jer ovaj režim postaje nervozan tek kad nas vidi na ulicama. Mislim da će predstojeća blokada uticati ne samo na Ministarstvo, nego i na ljude, vlast. Mislim da su ljudi spremni da nateraju institucije da rade svoj posao“, za Lokal pres kaže studentkinja Fakulteta političkih nauka i aktivistkinja Emilija Milenković.

Studenti, Protesti, Filozofski fakultet, Beograd, 27.12.2023. FotoBaza LP/Lokal pres/Milica Mihajlović

Pored studenata Univerziteta u Beogradu, došli su i studenti iz Kragujevca, Niša i Novog Sada. Student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Veljko Petrović kaže da su se studenti iz Novog Sada organizovali kako bi podržali kolege iz Beograda.

Studenti, Protesti, Knez Mihailova, Beograd, 27.12.2023. FotoBaza LP/Lokal pres/Milica Mihajlović

„Želimo da ukažemo na nepravilnosti na izborima i na naše nezadovoljstvo zbog toga“, navodi Petrović.

Lokacije blokade biće najavljene neposredno pre početka, koji je u petak u 12 časova. Informacije će biti objavljene na Instagram profilu @mladi.borba. Plan je da okupljeni na blokadi nakon 24 časa produže na skup ProGlasa, koji je najavljen za subotu od 12 kod Terazijske česme.

 

Autorka: Milica Mihajlović