Kurs: Kako da ostanete bezbedni dok izveštavate sa protesta

U poslednjih nekoliko godina broj nasilnih protesta u regionu se povećao, kao i broj incidenata protiv novinara koji izveštavaju sa njih. Novinare nisu napadali samo nezadovoljni građani, već i pripadnici policijskih snaga i zbog toga je od ključne važnosti da budu dobro pripremljeni i bezbedni na svom zadatku.

U saradnji sa Natašom Kovačev, iskusnom novinarkom koja je izveštavala sa mnogih protesta u zemljama Zapadnog Balkana i Evrope, i timom međunarodnih i regionalnih stručnjaka Thomson Media je razvio kurs koji će vam pomoći da se pripremite za izveštavanje sa protesta i znate kako da reagujete ukoliko oni postanu nasilni. Ovaj kurs nudi praktične savete o tome kako da ostanete bezbedni tokom protesta, kako da komunicirate sa policijom i šta da učinite ukoliko ste uhapšeni.

Međutim, fizička bezbednost nije jedina na koju treba misliti: izuzetno je važno da pre odlaska na teren osigurate svoju opremu, kao i da znate kako da brinete o svom mentalnom zdravlju kada se priča završi.

Šta ćete naučiti

  • Zašto je izveštavanje o protestima postalo jedan od najrizičnijih poslova u novinarstvu;
  • Kakva je pozicija Zapadnog Balkana u pogledu bezbednosti novinara koji izveštavaju o protestima u poređenju sa ostatkom sveta;
  • O opasnostima sa kojima se možete suočiti kada izveštavate sa nasilnih protesta;
  • Da planirate pre izlaska na teren – čega treba biti svestan, šta poneti sa sobom i koja zaštitna oprema bi vam mogla zatrebati.
  • Kako da se nosite sa suzavcem, na koji način da se obratite policiji i šta da radite u slučaju stampeda;
  • Svoja zakonska prava – šta, kao novinar, možete da snimate ili fotografišete i šta policija može, a šta ne može da traži od vas;
  • Tehnike digitalne zaštite – kako da zaštite telefon ili računar, i kako zaštititi i šifrovati komunikaciju;
  • Kako da umanjite stres i da prepoznate znakove koji ukazuju da je vreme da zatražite pomoć́ od stručnjaka.

 

Saznajte više o kursu: Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta