Komisija za dodelu sredstava u Boru – bez predstavnika Koalicije

Koalicija novinarskih I medijskih udruženja nije kandidovala svoje kandidate za članove konkursne komisije u opštini Bor, s obzirom da javni poziv nije bio u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Naime, direktni prenosi zasedanja Skupštine opštine Bor ne mogu biti predmet konkursa za sufinansiranje projekata za  ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja, s obirom da se prenosi skupštinskih zasedanja ne mogu smatrati medijskim sadržajem.

 

Iako je PU ’’Lokal pres’’ zvaničnim dopisom opštini Bor blagovremeno ukazao na nepravilnost u konkursu i u više navrata kontaktirao nadležne kako bi izmenili sporni deo, želja za saradnjom je izostala, uz opravdanje da je osoba odgovorna za sprovođenje konkursa na godišnjem odmoru.

 

Medijska koalicija, koju čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres, ostaje pri jedinstvenom stavu da ne kandiduje svoje članove za konkursne komisije u gradovima i opštinama, čiji javni pozivi nisu u skladu sa zakonom.