Koalicija za slobodu medija: Poverenik treba da nauči koja je uloga medija u demokratskom društvu

„Stav Poverenika, ne samo da je suprotan osnovim postulatima slobode izražavanja, nego je suprotan osnovnim pravilima logike“

Koalicija za slobodu medija izrazila je danas zabrinutost zbog činjenice da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštutu podataka o ličnosti utvrdio da nije bilo propusta u radu načelnika beogradske policije Veselina Milića.

Poverenik je utvrdio da nije bilo propusta u radu Milića na konferenciji za novinare 3. maja 2023. godine, već da su za iznošenje podataka o maloletnim osobama krivi mediji koji su izveštavali sa te konferencije.

„Na ovaj način institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokazala je duboko nerazumevanje novinarske profesije kao i uloge medija u demokratskom društvu“, saopštila je Koalicija.

Podsetili su da do spiska dece koje je maloletni K.K. hteo da ubije novinari nisu došli na protivpravan način, nego je spisak učinio dostupnim javnosti upravo načelnik beogradske policije koji je spisak pokazao na konferenciji za novinare.

„Stav Poverenika prema kojem su zakon prekršili novinari i mediji koji su izveštavali sa konferencije za medije, ne samo da je suprotan osnovim postulatima slobode izražavanja, nego je suprotan osnovnim pravilima logike“, piše u saopštenju.

Koalicija je upitala Poverenika kako je moguće da onaj ko informaciju učini dostupnom javnosti ne bude odgovoran, nego da je odgovoran onaj ko je preneo informaciju i zašto su se na konferenciji za medije pojavile informacije i spiskovi koje novinari ne bi trebalo da prenesu.

Pozvali su Poverenika da, kada to već nije učinio novinarima BIRN-a, odgovori javnosti do kojih je saznanja do sada došao prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora.

„Da li se iz zapisnika o do sada sprovedenom inspekcijskom nadzoru zaista može zaključiti da su zakon prekršili mediji koji su izveštavali sa konferencije za novinare, a ne onaj ko je spisak pokazao i na taj način ga učinio dostupnim javnosti“, navodi se u saopštenju.

U Koaliciji takođe smatraju da bi Poverenik, koristeći sopstvena ovlašćenja mogao da okonča inspekcijski nadzor, bez obzira na postupak unutrašnje policijske kontrole, ima dovoljno informacija da donese odluku da li je u konkretnom slučaju prekršen zakon ili nije.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i GS KUM Nezavisnost.