KOALICIJA NOVINARSKIH I MEDIJSKIH UDRUŽENJA TRAŽI PONAVLJANJE KONKURSA ZA MEDIJSKE PROJEKTE U DOLJEVCU

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 6. april 2016. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja traži poništaj rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja iz budžeta opštine Doljevac i ponavljanje javnog konkursa.

Opština Doljevac je suprotno zakonskim odredbama raspisala i sprovela javni konkurs za sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.  Konkurs je raspisan na način da diskriminiše većinu medija, a njegovi kriterijumi odgovaraju samo određenom mediju koji se tako neopravdano foavorizuje. Naime, ovaj konkurs u potpunosti onemogućava učešće na konkursu televizijama, internet portalima i štampanim medijima, a da pritom, kao posebne kriterijume navodi: postojanje dopisništva na teritoriji opštine Doljevac, dozvolu za radijsko emitovanje za teritoriju Opštine Doljevac, postojanje dopisništva na istoj teritoriji i saradnju sa opštinom, čime se isključuje širok krug medija i tako vrši diskriminacija medija po dva osnova (tehnološkom i teritorijalnom), što je suprotno članu 17. Zakona o javnom informisanju i medijima.

Koalicija je ukazala na uočene nepravilnosti nadležnima u Opštini Doljevac, ali oni su odbili da povuku sporni konkurs, nakon čega je odlučeno da se ne šalju kanididati za članstvo u komisiji, imajući u vidu principijelan stav Koalicije da ne učestvuje u konkursima čiji je sadržaj protivzakonit.

Kako Koalicija nije poslala svoje kandidate, Predsednik opštine Doljevac je imenovao Komisiju, koja je i u ovom slučaju formirana protivzakonito, imajući u vidu da je jedan od članova te komisije istovremeno i Načelnik odeljenja za opšte poslove i vanprivredne delatnosti pri opštinskoj upravi, iako se radi o postavljenom licu koje vrši javnu funkciju i koje shodno članu 24. Zakona o javnom informisanju ne bi smelo da učestvuje u radu komisije. Pored toga, ni za druga dva člana komisije nije jasno da li se radi o nezavisnim stručnjacima u smislu pomenutog člana, budući da rešenje o imenovanju komisije ne sadrži obrazloženje, ni podatke o članovima komisije. Samim tim što je o predlozima projekata odlučivala komisija koja je nepropisno sastavljena, ni odluka takve komisije ne može da bude zakonita.

Koalicija poziva Opštinu Doljevac da poništi sporno rešenje o dodeljivanju sredstava i ponovi konkurs, na taj način da ne bude diskriminatoran i da se ispoštuju pravila o formiranju konkursne komisije.

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)