Kako mladi u Kraljevu provode vreme tokom leta

Tinejdžeri su konačno dočekali svoje omiljeno doba godine, letnji raspust. Mladi u Kraljevu ovo vreme koriste na najrazličitije načine.

Neki uživaju na dobro poznatim kupalištima našeg grada i tako pobedjuju vrućinu. Kao i prethodnih godina, najpopularniji bazeni su: Gradski, akva park u Samailima, bazeni Mošin gaj, Talas (Čibukovac) i Bona Vista u Konarevu. Cene ulaznica za bazen variraju od 300 do 1.000 dinara, tako da mogućnost izbora postoji za svakoga.

Kada dnevni talas vrućine prođe, zabava se premešta s bazena na neka druga mesta. Najveća gužva je, kao i svake godine, u centru grada i duž obale Ibra. Neki biraju da večernje sate provedu kod kuće gledajući film ili seriju, dok drugi više vole da to vreme provedu s prijateljima u izlasku.

Popularni klubovi i ove letnje sezone rade „punom parom.” Pitali smo srednjoškolce koliko novca izdvajaju za izlazak. Neki na raspolaganju dnevno imaju taman dovoljno za jedno piće, ali ima i onih koji za vikend veče troše 2.000 do 5000 dinara, kao i onih koji umeju da potroše i duplo više od toga.

– Stalno sam napolju sa drugarima, na bazenu, u parku i u gradu. Sad kad nema škole imamo vremena da se družimo i to maksimalno koristimo. Ponekad nam bude vruće preko dana i tada smo uglavnom na gradskom bazenu, a uveče idemo u grad i uglavnom do kasno ostanemo – kaže za portal Krug srednjoškolac Igor R.

Da ne zaboravimo one koji vreme provode na malo drugačiji način, baveći se sportom. Sportski centar „Ibar” raspolaže velikim brojem terena za različite sportove, stadionom… Koliko ima mladih koji se bave sportom, govori gužva u ovom delu grada u kasnijim časovima kada je sunce slabije.

U prilog ovome, Sportski savez Kraljeva i Grad organizuju razne vrste igara i takmičenja u kojima i najmlađi, ali i stariji rado učestvuju.

Za kraj, ne smemo zaboraviti ni tinejdžere koji vreme tokom leta provode radeći. Štaviše, većina konobara i šankera u kafićima grada Kraljeva su upravo mladi. Drugi rade u prodavnicama ili u berbi malina i borovnica. Platom su uglavnom zadovoljni, pogotovo bakšišom u kafićima, ali kako kažu, pošto je sve poskupelo proteklih meseci, ne bi bilo loše kada bi i zarade bile više.

– Navikla sam da radim leti. Iskreno, novac uvek dobro dodje. Veliko je olakšanje roditeljima, jer im ne tražim novac svaki dan. Radim u kafiću i novac koji zaradim trošim na izlaske i garderobu. Ponekad je teško kada je mnogo vruće, pa se nadam da neće više biti pakleno vrelih dana kakvi su, nadam se, iza nas –  kaže Anđela L.

Većina mladih, kao i Anđela, novac koji zaradi troši na sebe, ali ima i onih velikodušnijih koji deo novca stavljaju u kućni budžet.

Neka i ovo leto mladima bude prilika za stvaranje divnih uspomena, uz sunce, dobru zabavu, noći na otvorenom i nove ljubavi. Setite se samo one izreke kako je „leto godišnje doba koje je toliko lepo da ga u jesen pamtimo, zimi prizivamo, dok proleće letu zavidi i detinjasto pokušava da ga pokvari.

 

Nikola Todorović – polaznik Letnje novinarske škole Lokal presa 2023.

 

Originalni tekst objavljen i preuzet sa: Portal Krug