Južnevesti.info plagijat „Južnih vesti“

„Južne vesti“, jedan od najuticajnijih medija u Srbiji, početkom februara dobio je kopiju. Sajt www.južnevesti.info nosi isto ime, ima isti logo kao i prave „Južne vesti“, a i bojama i dizajnom podseća na medij iz Niša, koji postoji više od jedne decenije.

Da stvar bude gora sajt – plagijat ne samo da kopira niške „Južne vesti“ već u jednom od svojih tekstova na osnovu informacija iz „neimenovanih izvora“ pokušava da diskredituje urednicu pravih „Južnih vesti“.

Vlasnik domena juznevesti.info je firma TV Super-Sat communication d.o.o. iz Beograda, koja je registrovana u junu 2020. Njen vlasnik i glavni i odgovorni urednik prema infomacijama sa sajta Regulatornog tela za elektronske medije je Ivica Golubović.

Golubović iza sebe ima nekoliko firmi koje su zatvorene, u stečaju ili blokirane, a jedna od njih je ICI Finance Consulting. Osim toga, vodi i udruženje Rom press, a urednik je i TV Info 24. Firme koje vodi povezuju isti broj telefona i zajedničke adrese sa drugim medijskim kompanijama. Vidi LINK

„Južne vesti“ nisu jedini medij koji se suočio sa sličnim problemom. Plagijat svog sajta dobio je lane čačanski portal ozonpress.net, a 2017. u istoj situaciji našao se portal kolubarske.rs.

Portalu gminfo.rs iz Gornjeg Milanovca, dogodila se pak 2019. godine slična situacija. Njihovo ime je zloupotrebljeno jer je njime nazvana firma osnivač u tom momentu novoosnovane lokalne televizije. Vidi LINK