Izjava za javnost predsednika NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije zauzelo je jasan stav da učešće u novoj radnoj grupi za bezbednost novinara oroči na tri meseca i da predstavnicima Vlade Srbije i Ministarstva kulture i informisanja uputi zahteve, koji bi u suštini bili sažetak zahteva koji se tiču bezbednosti novinara od 13 zahteva Medijske koalicije Vladi Srbije iz 2018. godine, i od ispunjenja bi zavisio naš dalji ostanak u razgovorima sa predstavnicima države.

Takav stav očigledno ne dele pojedini partneri iz Medijske koalicije i izvinjavam se što sam im u intervjuu za portal Tačno.net pripisao nešto što ne podržavaju. Podsećam da nijedan od 13 zahteva, koje smo pre dve i po godine ultimativno postavili, nije uspunjen, a u međuvremenu su se ambijent i uslovi u kojima nezavisni novinari i mediji rade drastično pogoršali.

U intervjuu sam izjavio da smo na sastanku neformalne Medijske koalicije, u kojoj su, pored Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskim medija (ANEM), Lokal press i Asocijacija onlajn medija (AOM), usaglasili nekoliko zahteva povodom ulaska u novu radnu grupu za bezbednost novinara pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i resornog ministarstva.

Očigledno sam, međutim, pogrešno razumeo pojedine koleginice i kolege i potom nenamerno svim partnerima iz Medijske koalicije pripisao stavove i uslove NUNS-a o daljem učešću u razgovorima sa predstavnicima države.

Željko Bodrožić,

predsednik NUNS-a

Beograd, 15. januar 2021. godine