Saopštenje za javnost: Pozivamo medije da izveštavaju profesionalno i odgovorno o slučaju policijske brutalnosti prema LGBTQ+ osobama

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan zajedno sa organizacijama potpisnicama najoštrije osuđuju policijsku brutalnost i nasilje prema LGBTQ+ osobama koje se dogodilo 14. februara u Beogradu.
Organizacija Da se zna saopštila je da je policija provalila u stan u Beogradu, zbog prijave da se u njemu nalaze narkotici, ali su pretres obavljali pripadnici specijalne policije. Pripadnici specijalne policije prvo su vezali i oborili na zemlju dve osobe koje su tu stanovale, a zatim im uperili oružje u glavu, nakon čega je, po uočavanju LGBTQ+ obeležja u stanu, usledila brutalnost, kako navodi pravni savetnik organizacije Da se zna Bojan Lazić. Ono što je posebno zabrinjavajuće u vezi sa celim slučajem je da je pored izostanka hitne reakcije nadležnih institucija, izostalo i izveštavanje mejnstrim i onlajn medija u Srbiji o ovom primeru brutalnog psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja predstavnika MUP-a. Izostalo je blagovremeno izveštavanje i Radio-televizije Srbije, javnog medijskog servisa koji bi trebalo da informiše u javnom interesu svih građana i građanki Republike Srbije čija je to osnovna funkcija i obaveza. Institut za medije i različitost Zapadni Balkan i organizacije potpisnice pozivaju sve medije, posebno medije sa nacionalnom pokrivenošću, da izveštavaju odgovorno i blagovremeno, te da ozbiljno shvate važnost javnog interesa kada je ovaj incident u pitanju.
Veoma je važno da mediji ne izveštavaju senzacionalistički i ne prenose neproverene informacije, kako bi se izbegao štetan uticaj na žrtve, njihove porodice, kao i na širu LGBTQ+ zajednicu i društvo. Takođe pozivamo sve medije da izvrše potreban pritisak na nadležne institucije kako bi se ovaj slučaj što pre razrešio, ali i poslala poruka pripadnicima/ama svih marginalizovanih grupa da niko, pa ni pripadnici bilo kojih bezbednosnih snaga, ne smeju da ugrožavaju njihovu ili bilo čiju bezbednost. U pitanju je ozbiljna povreda ljudskih i građanskih prava pripadnika i pripadnice izuzetno marginalizovane zajednice u našem društvu i zahteva što hitniju adekvatnu reakciju, kako institucija i medija, tako i celokupnog društva.

U Beogradu, 27. 2. 2024.

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres
BeFem
Beogradski centar za ljudska prava
Da se zna!
Građanske Inicijative
Heartefact
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR)
Grupa Izađi
Labris
Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – Potent
Rainbow Ignite
Talas TIRV