Ima li u Kraljevu posla za mlade tokom leta

Za koje poslove su mladi najviše zainteresovani?

Još jedno leto u našem gradu polako prolazi…Mladi su, kao i svake sezone, pokazali koliko su vredni. Pored odalazaka na more, izlazaka u klubove i uživanja, veliki broj tinejdžera je svoje iskustvo obogatio nekim privremenim poslom.

Neki od njih su posao našli sami, a neki su to učinili uz pomoć omladinske zadruge. Koliko ima posla za mlade i koliko su ti poslovi plaćeni, kao i mnoge druge informacije, pitali smo Gorana Žerađanina, direktora Omladinske zadruge „Kraljevo“.

– Široka je lepeza poslova koje nudimo, od fizičkih do intelektualnih poslova. Takodje, nudimo poslove iz različitih oblasti, kao što su trgovina, ugostiteljstvo – kaže naš sagovornik.

Što se tiče zarade preko omladinske zadruge, sve zavisi koliko i šta se radi. Zadruga ima oko 1.500 članova, tako da je nemoguće da ima posla svakog dana za sve.                                                                                     foto ilustracija – Fox, Pexels

 

– Neki poslovi su plaćeni po satu, a neki na dnevnom nivou. Uglavnom, viša je kod fizičkih poslova koji se plaćaju po satu – ističe Žerađanin.

Zanimalo nas je i za koje poslove su mladi najviše zainteresovani?

– Devojke su najviše interesuju za rad na promocijama, dok muški deo baš i nije probirljiv – kažu u omladinskoj zadruzi „Kraljevo“.

Posla, dodaju, uglavnom ima. Jedini problem je što poslodavci često izbegavaju da angažuju maloletne članove zadruge, a svakako su u omladinsku zadrugu dobrodošli svi koji traže posao i imaju između 15 i 30 godina.

Nikola Todorović, polaznike Letnje novinarske škole Lokal presa u Kraljevu

  • Jedan od najvećih problema mladih u Srbiji je nezaposlenost. Prema poslednjim zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, broj mladih koji su bili nezaposleni u maju 2023. godine iznosio je 75.526 (prošle godine u aprilu je bilo 86.575), što predstavlja ukupno 18,43% (prošle godine bilo 19,20%) od ukupnog broja nezaposlenih.
  • Skoro petinu ukupno nezaposlenih u Republici Srbiji čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina.

 

Preuzeto sa: Portal Krug