I tokom leta čitanje je u modi

Koliko građani Kraljeva čitaju tokom leta, kakve knjige biraju i ko su najrevnosniji čitaoci kraljevačke Biblioteke?

Birajte knjige kao što biste birali prijatelja. Ovu izreku građani Kraljeva možda i nesvesno poštuju, a mi znamo da „nije poenta samo umeti čitati, već znati šta da čitate“, pa nas je interesovalo kako naši sugrađani biraju knjige?

Kraljevačka biblioteka u ovom obliku osnovana je 1945. godine. Naziv „Stefan Prvovenčani” po kojem je i danas znamo nosi od 2001.

Svi smo barem jednom posetili ovu biblioteku i uživali u čitanju lektira, romana i zanimljivih naslova koje nam nudi sama biblioteka. Ali, jesmo li se nekad zapitali, kako teku posete biblioteci tokom leta, ko su najrevnosniji čitaoci i koje knjige su tražene? Odgovore na ova pitanja potražili smo na Pozajmnom odeljenju.

Iznenadio nas je podatak da broj čitalaca tokom leta nije smanjen u odnosu na ostatak godine. Vrućina, godišnji odmori i djački raspust su faktori zbog kojih bismo pomislili da je biblioteka slabije posećene u ovim toplim danima. Kraljevčani i dalje ostaju verni čitanju, osnovci i srednjoškolci uzimaju lektire za narednu školsku godinu, nešto stariji romane koji će im praviti društvo na ležaljkama pored mora.

Koje knjige su najčitanije tokom leta? Kažu nam da se čita sve, od kriminalističkih romana do proze. Ipak, najčitanije je lagano štivo. Medju popularnijima su romani irske spisateljice Lusinde Rajli I naslovi „Mala Italijanka” i „Soba leptira.”

Žanrovski, najčitaniji su ljubavni romani i trileri, ali i dobitnici prestižnih nagrada za književnost, poput Ninove i drugih književnih nagrada.

Koja populacija najviše čita? Ako ste mislili da su to oni srednjih godina, pogrešili ste. Ako ste, možda, mislili da su u pitanju mladi, opet niste u pravu. Tačan odgovor je – svi. Biblioteka “Stefan Prvovenčani” može se pohvaliti da je posećuju sve starosne grupe podjednako, od dece, pa sve do penzionera. Naši najstariji sugrađani dolaze po vrućini u biblioteku i nestrpljivo čekaju u redu da uzmu novu knjigu. Isti slučaj je i sa školarcima, čak i onim najmlađim.

Kao što vidimo, čitanje je “u modi” i kako stvari stoje, ostaće još dugo, jer je mnogo onih koji su shvatili da su knjige naši “najmudriji savetnici i najstrpljiviji učitelji”.

 

Nikola Todorović – polaznik Letnje novinarske škole Lokal presa 2023.

 

Tekst preuzet sa : Portal Krug