I mladi iz Kraljeva na kampu omladinskog aktivizma i medijske pismenosti u Ohridu

Na Mediamocracy kampu mladi iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine sticali su veštine i znanja koja su ih dodatno inspirisala da se bave novinarstvom.

Osmoro mladih, možda budućih novinara iz Kraljeva primilo je poziv da učestvuju u ovogodišnjem Mediamocracy kampu u Ohridu, kao rezultat njihovog isticanja i uspeha u Letnjoj novinarskoj školi koja je tokom jula održana u gradu na Ibru.

Organizacije koje su učestvovale u ovom kampu su Asocijacija medija, Young Media Network, Lokal pres i Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Mediamocracy kamp održan je od 20. do 25. avgusta, a mladi novinari iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine sticali su za to vreme veštine i znanja koja su ih dalje inspirisala da se bave novinarstvom. Razgovarali smo sa nekima od polaznika koji su nam otkrili šta je za njih predstavljalo ovo iskustvo.

Na kampu ste prisustvovali raznim radionicama koje su se dotakle mnogih elemenata koji čine dobrog novinara. Koja je radionica Vama bila najkorisnija i šta je to što vam je zapalo za oko baš kod te radionice?

Lenka Golubović, Asocijacija medija:

– U okviru radionica Asocijacije medija, radionica koja mi je bila najkorisnija je definitivno bila radionica Ruže Veljović: „Slika govori više od 1.000 reči: “Kako da ti verujem?”.

U njoj sam naučila kako brendovi i medijske ličnosti grade poverenje sa svojim pratiocima. U radionici smo sami birali primere brendova na socijalnim medijima, u ovom slučaju na TikToku i pričali o njihovim ambasadorima i predstavnicima i o načinima kojima oni uspevaju da drže svoje gledaoce i konsumere zainteresovanim, kao i punim poverenja u taj brend.

Nikola Veličković, KOMS:

– Za ovih par dana se radionica „Medijska etika” istakla kao stub i temelj za sve ostale medijske teme. Smatram da je važno da budemo odgovorna publika i kritički posmatramo vesti koje nam se plasiraju. Neophodno je da budemo upućeni u sve oblike medijske manipulacije kako bi što bolje uočili kada neko pokuša da manipuliše nama. Veliki deo manipulacije doživljavamo nesvesno, ali to nije opravdanje – kolektivna odgovornost novinara i urednika jeste da spreče širenje takvih vesti, a na nama je da ih prepoznamo. Mnogo se „prljavštine“ provlači kroz domaće vesti, te je od krucijalne važnosti da medijska pismenost postoji na visokom nivou u svima od nas.

Bili ste smešteni u hotelu Metropol u delu Ohrida koji zovu Sveti Stefan. Da li mislite da je izbor lokacije bio prikladan za potrebe kampa, šta vam je prijalo, a šta smetalo?

Lenka Golubović, Asocijacija medija:

– Smatram da je lokacija bila odlična i savršena za održavanje radionica, gledajući da je bilo dovoljno udaljeno od centra grada da radu ne smeta buka i muzika. Prostorije za radionice su bile odlične, a zbog tepiha je bilo dovoljno komfora da se ne oseća preozbiljnim. Najbolje u sobi definitivno je bila velika terasa. Jedina stvar na koju bih se požalila je internet, koji je bio dosta slab u sobama.

Nikola Veličković, KOMS:

– Nikada pre nisam bio u Ohridu, što me je dodatno motivisalo da se prijavim za kamp. Sam hotel je zbog svoje fantatične lokacije učinio celo ovo iskustvo nezaboravnim. Svakog jutra smo uz doručak i jutarnju kafu uživali u mirnoj vodi Ohridskog jezera. Prostorije za rad su bile na zavidnom nivou jer je hotel predviđen za seminare i konferencije.

Da li i koliko Vas je kamp naknadno podstakao da se (dalje) bavite novinarstvom?

Lenka Golubović, Asocijacija medija:

– Imajući u vidu da mi je ovo drugi Mediamocracy kamp po redu, definitivno bih rekla da me motiviše i podstiče na dalje učenje novinarstva i primenjivanje naučenih stvari i u drugim aspektima poslova, života i školovanja. Uvek me obraduje vest o novom okupljanju ovog tipa, jer mi sve više i više podiže zanimanje za novinarstvo, medije i marketing.

Nikola Veličković, KOMS:

– Kamp me je podsetio da je novinarstvo ogroman i neizostavan deo mog duha i mog karaktera. Hteli mi to ili ne, svakodnevno se susrećemo sa medjima i život bez njih je postao nezamisliv. Smatram da je nužno biti informisan i upućen u sve medijske igre i da je to jedini put ka napretku čitavog društva. Sve više sam siguran da ću se tokom svoje karijere često vraćati i oslanjati na novinarski rad. Da li ću se isključivo baviti time? Verovatno ne, ali verujem da ću uvek ostati u dodiru sa tom svojom novinarskom stranom.

Lokal pres je na Mediamocracy kamp poveo one koji su se najbolje pokazali u Letnjoj novinarskoj školi. Mladi novinari nisu lenčarili u Ohridu, već su pored radionica kojima su prisustvovali i projektima koje su pravili, takođe snimali intervjue sa Ohriđanima. Priču o trojici ohridskih legendi – zanatlija koji su sa mladim novinarima podelili finese svojih delatnosti uskoro ćete čitati na stranicama Kruga.

Autor: Viktor Nikolić

 

Tekst preuzet sa: Portal Krug