Dvadesetčetvoročasovna studentska blokada u Beogradu

Studenti, srednjoškolci i mladi u petak, 29. decembra 2023. održali su najavljenu blokadu ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Blokirana je raskrsnica Birčaninove ulice i Kneza Miloša. Okupljeni oko neformalne grupe „Borba“, zahtevaju otvaranje biračkih spiskova kako bi se utvrdilo da li su postojale neregularnosti na izborima održanim 17. decembra.

Mladi aktivisti proveli su noć bez incidenata u šatorima koji su bili postavljeni u ulici Kneza Miloša. Okupljeni su igrali karte, fudbal, svirali gitare, služili čaj i kuvano vino. 

U okviru blokade advokat Božo Prelević obratio se prisutnima i govorio o tome kako reagovati u slučaju hapšenja. Okupljenima se obratio i Zoran Kesić, novinar i voditelj. Održana je tribina pod nazivom „Ko je ukr’o glasove?“ na kojoj su učestvovali muzičar Marko Šelić Marčelo, sociolog Zoran Gavrilović, Jelena Lončar, profesorka FPN-a, kao i psihološkinja Ana Mirković. 

Studenti, Blokada 24h, Beograd, 29.12.2023. FotoBaza LP/Lokal pres/Emilija_Tomić
Studenti, Blokada 24h, Beograd, 29.12.2023. FotoBaza LP/Lokal pres/Emilija_Tomić

„Blokada je bila izuzetno mirna i sa pozitivnom atmosferom, mnogi stariji sugrađani dolazili su da razgovaraju sa studentima i pruže reči podrške u borbi. Donosili su nam kafu, kuvali čajeve, kupili posne pite i kiflice“, navodi 22-godišnja Teodora Gardović, studentkinja Filozofsko fakulteta. 

„Bio je incident jedan koji sam zapazila kad je stariji čovek verbalno pa fizički nasrnuo na Ivana, ali je on to sve snimio pa je policija adekvatno reagovala. Nije bilo nikakvih upada, svađi ni dobacivanja kad sam ja bila tu. Posle ponoći su se studenti grejali u šatorima koje smo postavili i igrali društvene igre celu noć. Veoma smo zahvalni na svakoj flašici vode koja nam je obezbeđena, bilo bi nemoguće bez dobronamernih komšija. Nekoliko puta smo se izvinili stanarima iz okolnih zgrada, nije nam bio cilj da im smetamo, ali nekakva buka se morala praviti“, dodaje Teodora. 

Studenti i mladi su se, nakon uspešne celodnevne blokade, na Terazijama pridružili protestu „Proglasa“. 

Autorka teksta i fotografija:Emilija Tomić