Aktivno učešće mladih je važan preduslov za smanjenje nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu

Beogradska otvorena škola okupila je više od 150 donosioca odluka, predstavnika vlada zemalja Zapadnog Balkana, biznis sektora, organizacija civilnog društva i zainteresovanih pojedinaca koji su razgovarali o zapošljivosti mladih u regionu u četvrtak, 17. decembra 2020. godine. Najvažnije teme odnosile su se na ključne izazove javnih politika po pitanju zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu kao i saradnju organizacija civilnog društva i javne uprave, odnosno konkretnih rezultata na temu zapošljivosti mladih.

Konferencija „Inicijativa organizacija civilnog drustva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanja mladih“ se organizuje u okviru projekta WEB4YES koji BOŠ sprovodi sa šest regionalnih organinizacija sa Zapadnog Balkana, a projektom su unapređene veštine više od 1.000 mladih koji su se tokom realizacije programa zaposlili ili pokrenuli sopstveni biznis.

O saradnji organizacija civilnog društva i javne uprave na temu zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu govorili su Lida Kita, predstavnica Evropske trening fondacije i ekspertkinja za stručno obrazovanje i socijalnu inkluziju, Mirela Rajković, izvršna direktorka Mreže mladih jugoistučne Evrope i Ivan Topalović, ekspert iz oblasti zapošljivosti mladih. Na prvom panelu govornici su istakli važnost učešća mladih u donošenju odluka i kreiranju javnih politika, kao i delovanju omladinskih organizacija kao predstavnika mladih na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou.

Lida Kita je istakla da javni sektor sve više prepoznaje značaj aktivne uloge mladih, na čijim kompetencijama za aktivno učešće u dijalogu treba raditi i u narednom periodu, kao i da su inicijative poput WEB4YES dobar alat za uključivanje svih mladih. „Promene se dešavaju veoma brzo i obrazovne politike ne mogu da se menjaju tom brzinom, međutim ono što možemo učiniti jeste kreirati adaptabilnije društvo“, naglasila je Mirela Rajković. Ivan Topalović je istakao važnost lokalnih inicijativa koje predstavljaju glas mladih iz ranjivih grupa i podržavanje njihovog rada. „Veoma je važno pomoći mladima da se organizuju u mreže posredstvom kojih će uticati na donosioce odluka“, istakao je on.

U okviru inicijative WeB4YES tokom poslednje tri godine sprovedena su četiri regionalna istraživanja o zapošljavanju i preduzetništvu mladih, osnovani su Nacionalni forumi za zapošljavanje mladih i kreirane konkretne preporuke za unapređivanje zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu. BOŠ i partneri na projektu podržali su 18 inicijativa omladinskih organizacija, a sprovođenjem obuka ojačani su kapaciteti preko 90 organizacija, dok je za sve mlade na Zapadnom Balkanu kreirana online platforma WEB4JOBS, kako bi lakše pretraživali obuke, poslove i razmene.