Уметност као оквир живота

Пријем у чланство Удружења ликовних уметника Војводине, круна и врхунско признање за досадашњи рад

 

-Нико не може да воли град у ком живи онако како то може особа која у њему није рођена. Својевремено је Мома Капор у једном интервју, на питање зашто себе назива Београђанином иако није рођен у Београду, рекао да човека не чини становником места пука чињеница рођења у њему, него оно што он чини и осећа за то место. Моји Оџаци за мене су увек имали посебан сјај и посебан значај јер су ме прихветили кад ми је то било најпотребније. Због свега тога трудим се да их репрезентујем и представим у најлепшем светлу, без обзира да ли своје уметничке радове излажем у неком граду у Србији или негде у иностранству –  каже за ,,Наше новине“ познати оџачки и српски мултимедијални уметник Радослав Чугаљ.

 

Оно што је мало познато ван уметничких кругова па и у самим Оџацима је чињеница да овај мали градић на западу Бачке захваљујући групи уметника, међу којима је и Чугаљ заузима веома значајно место на европској и светској културној мапи. Крајем 90-их година прошлог века, Ненад Богдановић, Јарослав Супек,Александар Јовановић, Шандор Гогољак и Радослав Чугаљ у Оџацима организују уметничко удружење, студију за мултимедијалну уметност, да би недуго потом на идеју Ненада Богдановића почели и са организацијом Међунароног фестивала мултимедијалне уметности ИМАФ који је прошле године у недељнику НИН најављен као један од најважнијих европских фестивала концептуалне уметности.

 

Као креативна особа, одувек сам био заинтересован за уметност, како класичну тако и модерну. Без намере да се експонирам почео сам са израдом визуелне графике и визуелне поезије. Истовремено објављујем збирку песама, па иако сам награђиван на литерарним конкурсима, схвативши да није свако рођен да буде песник, у потпуности се посвећујем ликовном и визуелном изразу – каже Чугаљ. – Моје прве радове, сад већ покојни, велики оџачки уметник Јарослав Супек објављује у суботичком часопису ,,Луча“, а захваљујући Ненаду Богдановићу организујем и своју прву самосталну изложбу. На наговор Богдановића, опробавам се и у другим областима савремених уметности, објектима, инсталацијама, и док је то још нешто значило, мејл арт уметност. Са многим од тих радова учествујем на међународним изложбама од Јужне и Северне Америке до Јапана. Врхунац мог дотадашњег рада у тим областима – истиче Чугаљ – је уврштавање мог уметничког рада у монографију града Дисена у Немачкој – Чугаљ са перформансима почиње да се бави у познатој оџачкој ,,Мас“ галерији уз свесрдну подршку и помоћ Ненада Богдановића. Свој рад усмерава у више праваца учећи принципе и правила перформанса као облика визуелне уметности од преко 60 светски признатих уметника који су током првих 10 година ИМАФ-а посетили Оџаке.