Letnja novinarska škola u Kraljevu

Letnja novinarska škola za mlade novinare srednjoškolce iz Kraljeva i okoline počela je sa radom u Hotelu „Turist“ u Kraljevu u ponedeljak, 10. jula 2023. godine u organizaciji  Poslovnog udruženja lokalnih nezavisnih medija ‘’Lokal pres’’.  Već prvog dana, trinaest polaznika je imalo priliku da razgovara sa svojim trenerima, novinarima lokalnih medija na temu odgovornog novinarstva, a takođe i da se upozna sa Etičkim kodeksom novinara Srbije. Na petodnevnoj radionici koja će polaznike uvesti u svet novinarstva treneri su Tanja Trifković, glavna i odgovorna urednica „Glas Podrinja“ iz Šapca, Marina Miljković Dabić, glavna urednica portala „Krug“ iz Kraljeva, Lazar Simić, urednik portala „Izazov plus“ i Nadežda Budimović, novinarka i predstavnica PU „Lokal pres“ u Komisiji za žalbe Saveta za štampu.

Pored novinarskih formi, mladi novinari će imati prilike da steknu prva iskustva u javnom nastupu, da kreiraju svoj prvi medijski sadržaj, da se upoznaju sa ulogom društvenih mreža u novinarstvu i da primene stečeno znanje i veštine u lokalnim medijima. Posebno zanimljivo za mlade biće MoJo novinarstvo čije osnove će im biti predstavljene, kao i kreiranje sadržaja za društvene mreže koje privlači mladu publiku.

Letnja novinarska škola organizuje se u okviru projekta „Young Media“ koji zajednički sprovode Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ i Dojče vele akademija.