У јавним набавкама мали број приговора

Већина јавних набавки које се спроводе за потребе функционисања Градске управе за буџет и финансије Града Сремска Митровица и пројеката који се реализују у оквиру ове Управе, јесу поступци јавне набавке мале вредности. У овој години јавне набавке су понављане два пута и то за набавку горива и услуге фотокопирања црквених и матичних књига

 

Већина јавних набавки које се спроводе за потребе функционисања Градске управе за буџет и финансије Града Сремска Митровица и пројеката који се реализују у оквиру ове Управе, јесу поступци јавне набавке мале вредности. На нашу срећу имамо врло успешне поступке јавних набавки, а само мали проценат њих морају да се понове. Исто тако, када дође до избора најбољег понуђача, мали је и број приговора од стране других учесника. Ове године имали само два поновљена поступка јавних набавки, али они нису угрозили функционисање наше Управе, с обзиром да смо благовремено припремили сва акта и неопходну тендерску документацију – каже начелник Градске управе за буџет и финансије Града Сремска Митровица Душко Шаркошковић, додајући да ниједна јавна набавка није била неуспшена због неког пропуста Управе, него се увек десило да је проблем у понудама, било да понуђачи нису могли да одговоре на постављене захтеве или су достављене неуредне понуде, у формалном смислу.

 

Самостални стручни сарадник за јавне набавке у овој Градској управи Гордана Новоселац, напомиње да је Законом о јавним набавкама регулисано да се за сва добра, услуге и радове морају спроводити јавне набавке. – Лимит који је Законом о буџету регулусан, за ову годину износи од 318 хиљада, до 3.175.000 динара и то су јавне набавке мале вредности. Испод тог лимита се не спроводе набавке, док су све набавке које прелазе тај лимит набавке велике вредности. Према вредности, постоји шест врста јавних набавки: отворени поступак, јавне набавке мале вредности, рестриктивни поступак, преговарачки поступак са објављивањем јавног позива, преговарачки поступак без објављивања јавног позива и конкурс за нацрте. Код нас највише има јавних набавки малих вредности, док набавки у отвореном поступку има тек неколико. Све јавне набавке у највећем броју случајева буду успешно завршене из првог пута, јер је по Закону довољно да стигне само једна исправна одговарајућа понуда, која је прихватљива, да би понуђач био изабран. Једна од две набавки које у овој години нису успеле односила се на набавку горива, с обзиром да смо ми тражили да нам понуђач три месеца гарантује фиксну цену. Добили смо само једну понуду, у којој нам је у допису стајало да они нису у могућности да нам то гарантују. Из тог разлога, а у складу са Законом који налаже да уколико се не изабере ниједан понуђач цео поступак се мора обновити, ми смо дефинисали нове услове везане за цену горива и поново покренули поступак јавних набавки. Тада, у другом покушају, изабрали смо понуђача – објашњава Гордана Новоселац.

 

Поред набавке горива, други неуспео случај јавних набавки у првом покушају односи се на услуге фотокопирања црквених и матичних књига.

 

– Наручилац се обратио на више адреса, а понуде су благовремено пристигле од само два понуђача. Први је понудио неисправну понуду, јер није доставио неке од докумената које ми тражимо као обавезан услов, док други није попунио неку од потребних табела, тако да се његова понуда третирала као неодговарајућа. Из тог разлога донета је одлука о обустави поступка. Без обзира што је реч о јавним набавкама мале вредности, ми све те одлуке о обуставама поступака морамо објавити у Службеном гласнику, након чега поступак понављамо, што је било и у овом случају. Након тога поступак смо поновили, тако да је понуђач изабран у другом покушају – каже Гордана Новоселац, стручни сарадник за јавне набавке у Градској управи за буџет и финансије Града Сремска Митровица.