У транспорту динамично и креативно

У окружењу „камионџија“, Мила Крповић, власница предузећа за транспорт у домаћем и иностраном саобраћају, сналази се боље од конкуренције. 

 

Када се говори о женском предузетништву обично се мисли на неки салон лепоте, бутик, фризерски салон или трговину. И саме жене себе ретко виде у другим пословима. Ипак, постоје изузеци који потврђују правила, жене које руше стереотипе и које се сасвим добро осећају и сналазе у амбијенту који мушкарци воле да својатају као свој. У пословима транспорта и шпедиције, међу камионима и возачима…

 

Кад више није могла да гледа како се на њене очи распада велико транспортно предузеће и како руководиоци не умеју да цене рад и способности запослених, окренула је нови лист у свом животу. Подржана од породице, посебно супруга, Мила Крповић је основала своју фирму за транспорт и храбро се ухватила у коштац са конкуренцијом, оштрим условима привређивања и новим изазовима.

 

„Одлучила сам да своју енергију и добро познавање транспортне делатности искористим за личну афирмацију и напредак својe породице.Никад се нисам покајала. Нашла сам себе у пословима транспорта и шпедиције и не бих мењала овај посао ни за један други, каже Мила Крповић, власница и руководилац предузећа „Кум транс“, које већ 18 година успешно одолева тешкоћама и изазовима приватног предузетништва.

 

 „Ово је динамичан и креативан посао јер је сваки дан другачији, непредвидив и захтева велику способност и добру пословну и личну организације“, истиче Мила подвлачећи да је за приватни бизнис поред тога, неопходно имати још низ вештина и особина.

 

Зато што, како сама каже, верује у себе, добро познаје посао, поседује богато искуство диспечера у транспорту, поштује договоре и правила игре, што је прецизна и одговорна и изналази решења у тешким ситуацијама, стекла је поштовање својих претежно мушких сарадника. У искључиво мушком окружењу „камионџија“, у предузећу регистрованом за транспорт у домаћем и иностраном саобраћају, сналази се као риба у води.

 

„То што као жена радим углавном са мушкарцима нисам осетила као проблем. Поред 25 запослених радника, возача, шпедитера и помоћног особља на одржавању возила, скоро сви моји пословни партнери и сарадници су такође мушкарци. Нису ни они оптерећени тиме што послове уговарају са женом.У том смислу нисам доживела ни једно лоше искуство нити сам неки посао изгубила зато што сам жена, каже ова енергична предузетница.

 

Напомиње да су у предузећу „Кум транс“  од почетка уређени односи на релацији послодавац и запослени и да као власница ужива пуно поштовање запослених.

 

„Сваки мој радник је легално запослен и пријављен а плате им никада не касне.То је код мене свето правило. Али не ради се само о томе. Увек сам спремна да их саслушам, да разумем њихове личне проблеме а ако се они одражавају на посао покушавамо да их заједнички решавамо. Када су возачи на боловању не умањујем им зараду а они увек знају да испоштују такав однос и узврате коректност. Постоје и друга, неписана, правила тако да свако зна шта може, шта не може и како треба да функционише не само у односима са мном већ и између себе“.

 

Вођена поузданом женском руком фирма „Кум транс“ се упркос неповољном пословном амбијенту непрестано развија и унапређује.

„Мени нико ништа није поклонио. Кад сам стартовала са послом имала сам један камион. Предузеће данас има у власништву 17 камиона и сваки је углавном у саобраћају. Све смо стекли властитим средствима и радом и данас  успевамо да се изборимо са тешкоћама на тржишту највише захваљујући великом ангажовању али и поузданим и финансијски стабилним партнерима и корисницима“.

 

Док камиони на чијим каросеријама је крупним словима исписано презиме Крповић крстаре домаћим и међународним друмовима на плацу од 61 ар у Великој Жупи, никла је недавно нова пословна зграда предузећа „Кум транс“око које се зелене тује и чемпреси по угледу ма модерне западне фирме. На плацу се налази све што је потребно да би посао несметано текао, радионица за ремнот возила, плато за  прање камиона, велики паркинг простор и бензинска пумпа за сопствене потребе.

 

„Желим да овај посао остане у породици Крповић.То је веома јак разлог да и даље  одржавам и јачам фирму „Кум транс“, каже на крају ова храбра жена и отресита предузетница.