Управа женама – скупштина мушкарцима

Од укупно 80 запослених у Општинској управи чак је 55 жена, што је скоро 70 одсто радних места у корист ове популације. На функцију начелника Општинске управе, чак у два мандата, именована је жена.

У скупштинским клупама са 61 одборничким мандатом, одлуке „раме уз раме“ са мушкарцима доноси само 10 одборница.

 

Према последњем попису у Пријепољу су „пресликани“ показатељи полне структуре на планети па тако и у овој општини жене чине око 52 одсто укупног броја становништва. Уопштено гледајући Пријепоље се не разликује од многих средина ни по питању делатности у којима су заступљене жене. Највише их је у образовању, здравству и трговини, пошто су то према усвојеним стереотипима углавном „женска“ занимања. Неравномерна расподела занимања у корист жена видљива је нарочито у банкама, међутим сви шефови експозитура су мушкарци. Изузетак су Алфа и General socijete банка.

 

Велики број жена у пријепољској општини радио је у текстилној и обућарској индустрији. После њихових приватизација, стечаја и коначно замирања тешко је пратити где су жене завршиле или наставиле радни век.

 

Углавном на евиденцији Националне службе запошљавања налази се укупно 7074 незапослених од којих су мало више од половине управо жене које држе „златну“ средину у структури незапослених у свим струкама и образовним профилима.

 

Ипак, њихово учешће у органима локалне власти и учешће у доношењу одлука несразмерно је уделу жена у укупној популацији. Од 61. одборника колико броји локална Скупштина само је 10 жена или 16,4 одсто.

 

С обзиром на малу заступљеност жена у скупштинским клупама, и интерес друштвене заједнице да се таква слика промени невладина организација Форум жена из Пријепоља, подржана од више партнерских организација цивилног сектора, покренула је иницијативу за измену и допуну Статута општине Пријепоље које се односе на ставове Статута који регулишу расподелу одборничких мандата и предложила квоте од 30 одсто за мање заступљен пол. Предложено је такође и да се при престанку мандата одборнице, нови мандат понови додели жени. Мада је још јануара прошле године ова иницијатива и званично предата председнику општине и председнику СО Пријепоље, о њој до сада нису расправљали одборници локалног парламента без обзира што су председници тада истакли да лично сматрју како иницијативу треба подржати.

 

Одуговлачећи са расправом и игноришући захтеве жена представници локалних власти пропустили су још једну шансу да покажу знак добре воље и разумевања за промене којима жене теже и од њих очекују подршку, с обзиром да их је претекао изборни закон којим је регулисана обавеза полотичких партија да сваки трећи мандат на листи мора припадати мање заступљеном полу.

 

Општинска управа у власти жена

 

Заступљеност жена у локалним парламенту у Пријепољу представљаће до наредних избора „црну“ тачку у смислу њихове равноправности како у доношењу одлука тако и у њиховој реализацији. Међутим, судећи према последњим подацима, Општинском управом суверено владају жене.

 

Наиме, од укупно 80 запослених радника чак је 55 жена, што је скоро 70 одсто радних места у корист ове популације. На руководећим местима у Општинској управи жене су такође заступљене у оптималном броју. На највишем руководећем месту, на функцију начелника Општинске управе, чак у два мандата, именована је жена. Женама су такође поверена још 2 од укупно 4 шефовска места у службама локалне самоуправе. Два веома важна ресора, Служба за урбанизам и комунално стамбене послове и Канецларија за економски развој општине, поверени су женама. А искуства у раду са женама су веома позитивна.

 

„Жене оберучке прихватају понуду да се нађу на руководећем месту и показују изузетну озбиљност, способност прилагођавања новим стандардима и прописима и веома су отворене за стицање нових знања и реализацију важних послова, каже Ханка Хајдаревић, начелница Општинске управе Пријепоље.

 

Када се ради о заступљености жена у другим јавним предузећима, и установама, посебно на руководећим местима, слика ипак није тако весела.

 

Према подацима истраживања на узорку од 5 јавних предузећа, 3 средње и једној основној школи, презентираним на конференцији за медије, до којих је дошла НВО „Форум жена“ у оквиру пројекта „Родна равноправност почиње на локалном нивоу“, женама не „цветају руже“ када су руководећа места у питању.Запосленост је мање више равномерна али треба имати у виду да је истраживање обухватило четири образовне установе и дечји вртић, где је упосленост жена доминантнија него у другим областима.

 

Према подацима Форума жена 5 јавних предузећа у Пријепољу, Дирекција за изградњу града, Јавно комунално предузеће, Музеј, Матична Библиотека и Дечји вртић и 4 основне школе упослено је укупно 605 лица од којих су 53,7 одсто жене. И поред тога што заузимају више од половине радних места на руководећем се налази само једна жена. Чак је и у Дечјој установи „Миша Цвијовић“ која запошљава скоро 100 одсто жена, на руководећем месту мушкарац.

 

Од укупно 605 запослених у јавним предузећима, установама и школама обухваћеним истраживањем, на местима руководилаца служби и одсека налази се 17 жена, у Управним одборима их је 28 а у Надзорним органима изабрано је свега 6 жена.

 

Политичке одлуке – мушкарцима

 

Када се ради о заступљености жена у партијским структурама интересантан је податак да у скупштинским клупама одлуке раме уз раме са мушкарцима, доноси само 10 жена. Од овог броја 4 су чланице Санџачке демократске партије која је уједно носилац 18 одборничких мандата. Све остале партије које су као позиција или опозиција ушле у општинску Скупштину делегирале су ниједну, једну или максимално две чланице.

 

Тако Демократску странку представља једна жена, једна је чланица СПС-а, једна је представница ЛДП-а, једна представља српске радикале а две су у локални парламент ушле као представнице Демократске партије Санџака која делује на локалном нивоу и има 8 одборничких мандата.

 

Остале партије које су ушле у састав локалног парламента нису удостојили представнице женског пола ни једним одборничким мандатом. То су опозиционе партије ДСС и Нова Србија, који су као коалициони партнери освојили 4 скупштинска места, Странка демократске акције са такође 4 мандата. Међу њима је и Српска напредна странка која је као партија на власти добила чак 10 мандата. Ни један, међутим, није уступљен жени!

 

Председник „напредњака“ и уједно председник општине, Драгољуб Зиндовић, ову ситуацију образлаже веома аргументовано.

 

„Нисмо ни један мандат дали жени али смо на место подпредседнице Скупштине кандидовали жену, једна од наших чланица се налази у Општинском већу а једна је на месту директорице Туристичке организације. Три од укупно четири функционерска места које смо добили у коалиционој власти, странка је поверила управо женама. Ми у СНС-у сматрамо да је веће учешће жена у јавном животу неопходно и веома важно и да ништа битно без жена не би требало да се деси. Жене су по свим својим особинама чини ми се, чак предодређеније од мушкараца да се баве јавним позивом, истиче председник општине Драгољуб Зиндовић.