Удружење пословних жена „Еве”

На подручју Колубарског и Мачванског округа жене предузетнице су удружене у своју асоцијацију која се зове Удружење пословних жена „Еве“. Основано је 2008. године. Окупља предузетнице које су власнице својих предузећа или радњи, менаџерке су или директорке као и све оне које имају пословну идеју и спремне су да започну свој сопствени посао. Разлози за пословно удруживање и повезивање жена нису били у осећању угрожености од мушкараца. У највећој мери узрок је био пословни амбијент. Он никакао не иде на руку женама.

 

С обзиром на то да у Србији не постоји јака институционална подршка женском предузетништву, „Еве” кроз своје пројекте организују различите активности са циљем да се жене упознају, размене информације и међусобно помогну у налажењу тржишта, приступу кредитима и другим средствима. Чланице се едукују се и у планирању и руковођењу бизнисом, умрежавању предузетништва и узајамној помоћи.

 

Залагање чланица дало је и прве резултате јер се ова Асоцијација кандидује и добија успешне пројекте на локалном и националном, па све више и на међународном нивоу. Удружење пословних жена „ЕВЕ” оснивач је и партнер на пројекту „Балканска коалиција жена за професионално образовање и едукацију у области пословања и економије” који је управо одобрен од стране ЕУ и стартовао са реализацијом планираних активности 20. марта ове године у Солуну. Прва активност, заправо, било је оснивање Балканске асоцијације жена чији оснивачи су: Грчка асоцијација жена предузетница (СЕГЕ), Хрватска асоцијација пословних жена (КРУГ), Бугарска асоцијација жена предузетница (СЕЛЕНА), Асоцијација жена предузетница Турске (КАГИДЕР), Удружење пословних жена ЕВЕ, Ваљево, и Удружење пословних жена, Београд, Професионална асоцијација пословних жена и жена у домаћој радиности Албаније (ФУТУРА), Асоцијација пословних жена и Национални савет за родну равноправност, Скопље, Македонија.. ЕВЕ су позицију оснивача заслужиле дугогодишњим радом и сарадњом на међународним пројектима. Даље учлањавање нових чланица биће дефинисано правилима која су већ дефинисана оснивачким актом и која предвиђају годину дана рада на изградњи капацитета Коалиције без нових чланица, а, након тог истицање кандидатуре за нове чланице и учлањивање након годину дана сарадње без статуса чланице уз најмање две препоруке, једна из матичне земље и друга из међународног окружења.

 

Посебним пројектом, канидованим ових дана, Удружење ЕВЕ планира обавезну заштиту интелектуалне својине за производе и услуге својих чланица што би било реализовано Колективним жигом Удружења. Осмишљен је жиг, његов визуелни идентитре и слоган, а предстоји веома обиман посао на дефинисању начина и правила употребе.

 

Удружење пословних жена ЕВЕ реализује своје активности у пословном простору у Улици Кнеза Милоша 54, у Ваљево уз изузетно добру сарадњу са Месном заједницома „Брђани“ Града Ваљева.