Средства троше домаћински

С обзиром да општина врши само набавке које су неопходне за рад органа  општине и функционисање општине као јединице локалне самоуправе, не спроводи набавке инвестиционог значаја и карактера за општину, већ те набавке спроводе јавна предузећа која су основана и регистрована за спровођење тих делатности – каже Милош Јовановић, руководилац одсека за општу управу Одељења за општу управу и заједничке послове у општини Стара Пазова

 

Општина Стара Пазова, као наручилац, јавна средства која су јој на располагању и под контролом, троши домаћински, на начин и у складу са Законом, поштујући у целости Закон о јавним набавкама, каже Милош Јовановић, руководилац одсека за општу управу Одељења за општу управу и заједничке послове у општини Стара Пазова. Као наручилац у смислу Закона о јавним набавкама, општина врши све јавне набавке (набавке добара, услуга и радова) које су неопходне за рад општине и функционисање општине као јединице локалне самоуправе.

 

– Општина спроводи поступке јавних набавки за све набавке (добара, услуга и радова неопходних за рад органа општине) чија вредност на годишњем нивоу прелази износ одређен у буџету Републике Србије изнад којег су наручиоци обавезни да примењују одредбе Закона о јавним набавкама. Примера ради, општина набавља канцеларијски материјал, укључујући и потрошни материјал за рачунаре (тонере, кертриџе…), рачунаре и рачунарску опрему, бензин за службена возила, третирање одраслих форми комараца, израду пројеката, радове инвестиционог одржавања зграде општине и слично. С обзиром да општина врши само набавке које су неопходне за рад органа  општине и функционисање општине као јединице локалне самоуправе, општина не спроводи набавке инвестиционог значаја и карактера за општину, већ те набавке спроводе јавна предузећа која су основана и регистрована за спровођење тих делатности – наглашава Милош Јовановић.

 

Он каже да у складу са Законом, општина за сваку годину доноси План набавки који садржи и план јавних набавки који је усаглашен с буџетом општине и којим се планира шта и када ће се набављати. У складу с Планом набавки и потребама општине покрећу се одговарајући поступци јавних набавки и врше набавке планираних добара, услуга или радова. – Вредност истоврсних добара, услуга и радова које општина набавља је на годишњем нивоу нижа од износа предвиђеног буџетом Републике Србије за које се спроводи отворени поступак, те се већина набавки врши у поступку јавне набавке малих вредности.

 

У 2011. години већина јавних набавки је спроведена у поступку јавне набавке мале вредности. Без обзира да ли се набавке врше у поступку јавне набавке мале вредности, отвореном или у неком другом Законом прописаном поступку, у целости се примењује Закон о јавним набавкама и сви поступци се спроводе у складу са Законом – каже Милош Јовановић и додаје да је број „неуспелих јавних набавки занемарљив и процентуално мали у односу на број успешно спроведних јваних набавки“ имајући у виду да се у старопазовачкој општини поступци јавних набавки спроводе сагласно Закону и подзаконским актима.

 

Јовановић истиче да општина Стара Пазова као наручилац, посебну пажњу посвећује начелима јавних набавки и стара се, да сва та начела буду у целости спроведена. Сви поступци јавних набавки су транспарентни, додаје Јовановић. Јавни позиви, обавештења о закљученим уговорима о јавним набавкама и остали подаци о јавним набавкама објављују се у Службеном гласнику Републике Србије и на Порталу јавних набавки у складу са Законом. Поступци јавних набавки се спроводе и избор најповољније понуде врши у роковима и на начин прописан Законом и с што мање трошкова везаних за  реализацију јавних набавки уз обезбеђење конкуренције међу понуђачима и једнаког положаја свих понуђача. Тако општина Стара Пазова, како каже Милош Јовановић, као наручилац, „јавна средства која су јој на располагању и под контролом троши домаћински, на начин и у складу са Законом“ при том поштујући у целости Закон о јавним набавкама.