Свако бира свој пут

Весна Рогач: – Нема говора о било каквој дискриминацији кад је у питању политички ангажман жена. 

Боженка Рохачек: -Подршка породице за мене је најбитнија и уколико она изостане, ни један посао, па ни овај везан за политику не може се ваљано обављати. 

Изабела Шерић: -Никад нисам наишла на отпор код својих страначких колега у Демократској странци збот тога што сам као жена активна у политичком животу.

 

Утицај жена на политичка збивања у оџачкој општини од увођења вишестраначја у Србији је готово занемарљив. Истини за вољу, с времена на време, у некој од политичких организација било је припадница лепшег пола на руководећим функцијама, али на прсте једне руке могу се набројати оне које су оставиле неки значајнији траг у локалној политици. Зашто је то тако кривицу сносе и саме жене које се тешко одлучују на политичко ангажовање које изискује додатно време које оне због обавеза у кући немају. Није занемарљив број оних жена за које је политика ,,мушки посао”, у ком, посебно у малим срединама попут оџачке, за жене нема места. Иако су у свим политичким организацијама које делују на територији оџачке општине испоштовали законску одредбу да трећину места на изборним листама уступе женама, у општинским одборима странака не крију да су имали муке да приволе поједине припаднице лепшег пола како би ставили њихово име на изборну листу. Осим што се слажу да бављење политиком није посао за који су предодређени само мушкарци, Весна Рогач из ,,Преокрета“, Боженка Рохачек и Изабела Шерић из Демократске странке деле мишљење да је за то што су жене слабије ангажоване у политици кривицу сноси њихова незаинтересованост.

 

-Нема говора о било каквој дискриминацији кад је у питању политички ангажман жена. Да ли ће оне ући у неку од политичких организација и да ли ће у њој напредовати зависи пре свега од тога колико су оне спремне да преузму активну улогу у некој од политичких странака. Понуду ,,Преокрета“ да се нађем на већинској листи за покрајинску посланицу нисам прихватила због неких политичких амбиција, већ због тога што сам самој себи обећала да ће моја деца живети боље него ја и да неће морати да проведу своју младост у ишчекивању бољег сутра. Ја нисам особа која чека да јој неко други решава проблеме, јер нисам приметила да иједан досадашњи политичар има искрену намеру да то учини. Оно што ми је био додатни мотив за политички ангажман била је подршка  моје породице и пријатеља – рекла је Весна Рогач.

 

Докторка Боженка Рохачек признаје да је понуду Општинског одбора Демократске странке да се нађе на листи за републичку посланицу прихватила тек пошто је добила ,,зелено светло” од своје породице. -Подршка породице за мене је најбитнија и уколико она изостане, ни један посао, па ни овај везан за политику не може се ваљано обављати. Бићу искрена, па ћу рећи да немам неких амбуција и да ћу се политиком бавити до оног момента док ми она не буде представљала сметњу у професији лекара. Веома сам кратко у политичким водама да бих могла говорити о ,,мушко – женским” односима, али на основу досадашњег искуства могу рећи да бар кад је реч о Демократској странци, у њој се пре свега поштује и цени знање и стручност, а не којем полу припадате – истакла је докторка Боженка Рохачек.

 

Највећу функцију у некој од политичких организација у оџачкој општини, кад су питању припаднице лепшег пола обавља Изабела Шерић којој су у Општинском одбору Демократске странке поверили улогу шефице Одборничке групе листе ,,За европске Оџаке”. -Иако се много тога у последње време променило, и даље постоје предрасуде средине која о људима суди на основу страначке припадности и с тим предрасудама суочавају се и мушкарци и жене. Никад нисам наишла на отпор код својих страначких колега у Демократској странци збот тога што сам као жена активна у политичком животу. Кад сам ушла у Општински одбор Демократске странке, нити сам знала како нека политичка организација функционише, нити сам размишљала о функцијама. Својим политичким ангажовањем хтела сам да покренем младе људе како би заједничким деловањем учинили нешто за општину у којој живимо – рекла је Изабела Шерић. По шефици Одборничке групе  листе ,,За европске Оџаке” штета је што нема више жена у политици пошто су оне, по њеним речима, много тактичније, имају више стрпљења, па су самим тим спремније за сарадњу и договоре не само унутар странке којој припадају, него и са онима који припадају другој политичкој опцији. Зашто је то тако кривицу по Изабели Шерић сносе и саме жене које у већини случајева апатију према политици правдају недостатком времена, али и ,,загађеним односима” између општинских одбора у локалу.