Подстицањем предузетништва до економске самосталности

Општина Стара Пазова је међу првима кренула пут економског оснаживања жена како подстицајним мерама тако и реализацијом одређених пројеката, каже Вјера Рудовић, председница Општинске комисије за равноправност полова – Од 2.661 предузетничке радње, 814 је у власништву жена што је нешто изнад 30 одсто, нажалост, на руководећим местима и на политичким функцијам жене су заступљене у знатно мањем проценту

 

Анализе на светском нивоу показују да две трећине плаћеног посла обављају мушкарци а две трећине неплаћеног посла обављају жене. Када би то ставили у контекст ових наших простора, сасвим сигурно, подаци би били још више поражавајући. Један од начина да се измене ти односи је економско оснаживање жена. Баш у том правцу пре три године кренула је општина Стара Пазова било да је реч о образовању, стручном оспособљавању, отварању предузетничких радњи. Основано је и Удружење жена предузетница општине Стара Пазова.

 

– Општина Стара Пазова је међу првима кренула пут економског оснаживања жена, како подстицајним мерама тако и реализацијом одређених пројеката. На основу истраживања које смо спровели 2009. године у оквиру пројекта „Равноправне у буџету“, прикупљени су подаци о потребама и проблемима предузетница. Пошли смо од претпоставке да и жене које желе да постану предузетнице имају сличне проблеме и да их треба подржати. Удружење грађана „Омладински клуб општине Стара Пазова“, уз подршку општине и поменуте комисије урадио је пројекат „Унапређење економског положаја жена кроз промоцију и подстицање женског предузетништва“, каже Вјера Рудовић, председница Општинске комисије за равноправност полова, једна од аутора пројекта. Заинтересоване групе жена прошле су десетак обука на којима су училе како да праве бизнис планове, како да осмисле свој производ, направе маркетинг, продају га, како да користе информационе технологије али и како да управљају људским ресурсима.

 

Од 2.661 предузетничке радње на подручју старопазовачке општине, 814 је у власништву жена што је нешто преко 30 одсто, од 906 предузећа само је 181 или 20 одсто у власништву жена а од 2.000 регистрованих пољопривредних газдинстава 10 одсто се води на женама. Ако посматрамо државне установе жена има знатно више у вртићима, проценат иде и до 95 одсто, школама, здравственим установама али зато мушкарци доминирају у грађевинским предузећима, полицији, војсци.

 

– Када говоримо о економском оснаживању жена велике шансе постоје на селу, тачније у пољопривредним газдинствима. На подручју наше општине има их око 4.500, мање од половине их је регистровано а свега десет одсто је на женама иако оне имају кључну улогу у производњи хране. Рурални туризам је такође шанса за економску сигурност и економску самосталнос жена на селу. Последњих година основано је више удружења жена које се баве рукотворинама и своје производе излажу и продају на сајмовима, каже Рудовићева.

 

Када су у питању локални органи власти и заступљеност жена у политичким партијама, подаци су, готово, поражавајући.

 

– Скупштина општине Стара Пазова има 48 одборника, од тога само 12 жена или 25 одсто што је мање од законских 30 процената. Слична ситуација је у целој Србији. Очекујемо да ће се након предстојећих избора тај проценат поправити у корист жена. Учешће жена у другим општинским функцијама је такво да од шест кључних места – председник општине, заменик председника, два помоћника председника, председник Скупштине општине и заменик председника СО, све су мушкарци, једино је жена секретар Скупштине општине. У Општинском већу које има 11 чланова само три су жене. Ситуација је сасвим другачија када се посматрају места начелника /начелница/ у Општинској управи. Општинска управа има девет одељења, на челу управе је жена и у пет одељења такође су жене. У политичким партија од укупног броја чланова око 40 одсто су жене, каже Вјера Рудовић.

 

О даљим плановима на тему равноправности полова наша саговорница каже:

 

– Везано за економски положај жена намеравамо ускоро да урадимо истраживање  које ћемо назвати „Родни барометар“, акценат ће бити стављен на запошљавање жена, напредовање на послу као и на проблеме са којима се сусрећу на радном месту.“