Пет питања за шест Ваљевки

1. Да ли су жене довољно и добро заступљене у политичком животу Ваљева?

2. Колико су, према Вашем осећању, жене укључене у доношење одлука од заједничког интереса за грађане Ваљева и колико оне учествују у остваривању тих одлука?

3. Поштује ли се законска одредба о квоти од 30 одсто жена на изборним листама, а што је још важније – има ли их у вровима тих листа било да су у питању одборнички или посланички избори?

4. Да ли је женама, у односу на мушкарце, теже да буду и политички активне?

5. Које су, према Вашој процени, најуспешније Ваљевке у политици, економији, култури, образовању?

 


У селу – како муж каже

Јелена Миловановић (1984) из Доњег Таора, завршила Вишу економску школу

 

Жене су недовољно заступљене у политичком животу Ваљева. При доношењу важних одлука које су од интереса за грађане, жене скоро да су занемарене а у оживотворењу тих одлука њихова улога је незнатна.

 

У политици женама је много теже него мушкарцима. На нас се гледа неозбиљно, многи осуђују политички активне жене јер, наводно, не могу да буду одговорне, да доносе крупне одлуке, ни у ком случају да буду председнице било чега. У граду је, додуше, положај жене унеколико повољнији. А у селима жене не само да нису заступљене у политичком или културном животу средине, већ у већини и не излазе на изборе или гласају како им муж наложи. Не могу да дођу у град кад им је то потребно, углавном то чине ради одласка код лекара. Најкрупнији догађаји су им сеоске игранке и све ређе свадбе. Књиге скоро да и не читају, њихово је да плету, преду итд. Кад дође време за школовање, радије се новац одваја за школовање мушког детета.

 

Много је жени теже да успе, било који облик друштвеног ангажовања да је у питању, него ли мушкарцима. Још увек је доминантна предрасуда да је довољно то што је мајка, домаћица… Према успешним женама углевном се односе са неповерењем. Укратко – жене до високих позиција у друштву доспевају много теже него ли мушкарци, то пре свега постижу сопственом упорношћу.

 


Ваљевска слика Србије

Јамина Бобовац, новинар у пензији

 

1. У политичком животу Ваљева жене су премало заступљене. У садашњој Градској скупштини од 51 одборника само је девет жена. Потпуно поражавајући податак, па Ваљево представља слику Србије где у скупштинским клупама имамо тек око 21% жена посланика.

 

2. Иако у неколико јавних предузећа и установа имамо жене као директорке, сабирајући то са бројем одборница – премали је да би се чуо глас жена.

 

3. Законска одредба од 30% жена на садашњим изборним листама је испоштована јер у супротном листе не би биле прихваћене. Такође, постоји регулатива која јасно каже колико жена треба да буде у врху листа. Међу првих 12 кандидата за одборнике обавезно се налазе и по четири жене и политичке партије су то испоштовале. Број жена на ваљевским листама које имају пун број одборничких кандидата (51) креће се од минималних 17 до 19. Закон је рекао да је 30% минимум, није рекао максимум, а политичке партије су само задовољиле тај проценат ради могућности предавања својих листа. Нико није ставио више жена, јер још увек живимо у времену владавине мушкараца.

 

4. У самом питању постоји предрасуда. Свако ко има потенцијал може да успе у било којој сфери, па и у политици, без обзира на пол.

 

5. Ваљево би требало да се поноси својим женама. Што се политике тиче, на првом месту би, по логици ствари, требала да буде Ружица Ђинђић, девојачко Павловић, али она је, изгледа, заборавила одакле потиче. Истакла бих Милицу Војић Марковић, посланицу у Скупштини Србије која није само пуки посматрач седница, већ активни учесник, особа која се искрено бори за наш град. Ваљево има и жену, пилота млазног авиона, потпоручника по чину, 23-годишњу Ану Тадић. Маријана Тодорчевић, као студент генерације Пољопривредног факултета, није могла посао да нађе не у Ваљеву, него ни у Србији. Нашла га је у Норвешкој где је постала најмлађи доктор наука, ради на Универзитету природних наука Нофима. Атлетичарка Ана Суботић представљаће Србију на Олимпијади у Лондону. Бројне су глумице: Јасмина Аврамовић, рођена Ранковић, била је и Ваљевка личност године, Тина Миливојевић која живи у Ванкуверу (Канада), Нела Михаиловић, Катарина Вићентијевић. Па певачице Ирена Благојевић и Анђелка Симић. Јелена Јела Михаиловић је направила бум својим обрадама познатих композиција на виолончелу, унела један потпуно нови правац у музици. Поменула бих и две жене из бизниса. Љиљана Ковачевић је, пошто је остала без посла, имала храбрости да се упусти у сопствени бизнис и брендира производе од меда који већ неколико година освајају прве награде на сајмовима. Друга је Драгица Степановић из Суводања која се врло успешно бави сеоским туризмом. Патентирала је и брендирала природни зачин, израђује сувенире од природних материјала и бави се иконовезом. Много је још успешних Ваљевки о којима шира јавност у Ваљеву или не зна ништа или је то толико мало да је занемариво.

 


Доминација мушкараца

Зорица Милинковић, професор, директорка Матичне библиотеке

 

1. У нашем друштву још увек су у политичком животу доминантни мушкарци. Политика је резервисана за мушкарце, иако су жене бројније и рационалније, иако би политику водиле на другачији начин. Недовољно су присутне у политичком животу због својих обавеза које имају у породици, на послу.То је, вероватно, последица и нашег балканског менталитета.

 

2. Врло мало жене учествују у доношењу одлука важних за наш град. Ту су доминантни мушкарци, јер се они налазе на местима на којима се одлучује.

 

3. Законска одредба о испуњавању квоте на изборним листама се само формално уважава. Жене се налазе на дну одборничке листе, мушкарци су на бољим позицијама па када дође до избора за градску скупштину, оне чине само мали број одборница. Такав је случај и са републичком скупштином. Да је више жена у парламенту, сасвим би другачије изгледала и политика наше земље.

 

4. Женама је веома тешко да се политички ангажују, зато што су им превелике кућне обавезе; одгајање и васпитавање деце, брига о породици и кућном буџету. Мушкарци много времена проводе на састанцима и седењима по кафанама, где се сви послови и завршавају. Жене не могу то себи да приуште јер су економске прилике лоше. Оне морају после састанака да завршавају све кућне послове. А и друштво форсира мушкарце, тако да се жене понекад и саме повлаче пред мушкарцима.

 

5. Вида Џагић је заиста успешна јер је ушла у токове мушког посла и добро га обавља. Милица Војић Марковић је већ 12 година посланица, она је у политици најуспешнија Ваљевка. Весна Ћирић је високо позиционирана у својој странци и на добром је радном месту у Београду (има велику плату, уколико је то мерило успешности). Директорке установа у култури су успешне у свом послу, успевају у овим тешким временима да одрже висок ниво рада, али то је мало плаћен посао јер култура није важна у нашем друштву. Мислим на Катарину Маринковић, Мирјану Војић и на себе. Имамо много успешних и добрих глумица, Нела Михаиловић, Јасмина Аврамовић. Не могу сада да се сетим које су у области образовања, вероватно има професорки на факултету, знам да је на Филозофском наша Ваљевка, докторка психологије Драгица Павловић Бабић. Светску славу је стекла млада оперска певачица Маријана Мијановић, у локалним оквирима успешне су чланице квартета MISS Сигурна сам да имамо још много успешних Ваљевки, вредело би сазнати њихова имена и побројати их.

 


Као и у фудбалу

Радмила Новаковић, спикер Радио Ваљева, некадашњи

 

Жене у политици као и жене у фудбалу с толиком разликом што се, од скора, у политику оне припуштају на основу законског налога како и колико да их буде. Та законска одредба се, додуше, поштује јер понуђене кандидатске листе неће бити прихваћене уколико се одступило од задатог броја жена, и од редоследа. Ту је, углавном, и крај. На местима где се одлучује, уколико их и има, слабо се шта питају и уважавају. У градској управи, истина, жене су у већини али су тамо оне најчешће извршиоци.

 

Наравно да је женама, као и све у животу, теже у политици него мушкарцима. Тамо где им нико не брани, нико им и не омогућава. Да би могла да буде у врху, за њу мора да ради логистика, а за такве примере не знам. Тако је и са женама у мени блиском окружењу. Нико неће урадити било шта што се сматра женским послом како би имала и времена и простора за нешто друго. Сачувај боже да је то у политици! Није тешко погодити ко по правилу остаје да чува децу, а ко иде на политичке скупове. Још је на снази: „нема друга посла, нема то старешине, она у кући носи панталоне“…

 

О женама на селу да и не говоримо. Да ли ико зна да је икада у одборничким или посланичким клупама седела бар једна сељанка. А како видимо и неће ускоро. Кад се и то догоди, биће поуздан знак да ситуација можда може озбиљно да се промени на боље. До тада свака част успешним Ваљевкама, некадашњим и садашњим: проф. др Гордани Бабић, историчарки уметности, Драги Илић-Јонаш (и само име довољно казује), Види Џагић, недавној председници Регионалне привредне коморе Ваљево, Бојани Вишић, тридесетогодишњој докторанткињи експерименталне физике у Љубљани… А уз њих и свакој жени која у овим тешким и оскудним временима успева да храни и брани, да одева и чува породицу. Оне држе Србију!

 


Кренуло на боље

Љиљана Ђурић-Милићевић, дипломирани економиста

 

1. У политичком животу Ваљева жене нису довољно нити добро заступљене с обзиром на велики потенцијал који поседују – бројност, образовање, квалитет.

 

2. Колико год да су жене укључене у доношење одлука и реализацију истих у Ваљеву, мало их је да би се њихов глас јако и снажно чуо и да би дошло до квалитетнијих промена у свим аспектима вршења власти.

 

3. Још смо далеко од родне равноправности, обезбеђене по Уставу. Ипак, кренуло је на боље самим тим што свако треће место на изборној листи припада жени. Искрено се надам да се морају поштовати законске одредбе о квоти 30%. Измене закона делују охрабрујуће за жене које желе да буду политички активне.

 

4. Свакако да је женама у односу на мушкарце много теже да буду политички активне јер се за њих још увек везују предрасуде о томе где је женама место и где треба да буду.

 

5. Извињавам се свим Ваљевкама,а које су одговорне, стручне, радне и вредне али појам успешности је најчешће везан за политику па самим тим многе успешне Ваљевке у својој струци нису афирмисане.

 


Без права на губљење времена

Светлана Марковић, кандидаткиња за одборницу Демократске странке Ваљево

 

1. Жене су све заступљеније у политичком животу Ваљева. То није довољно, јер их има у свим областима које су традиционално „женске“, али мало на местима где се истински одлучује.

 

2. Још увек живимо у убеђењу да само мушкарци на важним састанцима могу доносити важне одлуке. За такав стереотип су криви мушкарци, али поприлично и ми жене. Оданост породици и страх од превеликих обавеза, не смеју бити разлог да жене не буду доносиоци одлука, нарочито ако својим знањем и енергијом то могу да раде.

 

3. Демократска странка на свим нивоима апсолутно поштује ову квоту која означава позитивну дискриминацију жена, јер наш утицај и значај у друштву још увек морају бити потпомогнути законским одредбама. У другим странкама то није увек случај.

 

4. Женама је теже да буду политички активне, јер смо природно усмерене на породицу. Деца, нарочито у најранијем узрасту, ипак највише зависе од мајки. Ипак, то што нам је теже, не значи да је и немогуће, јер смо због тога много организованије, конкретније, брже у обављању послова. Једноставно, немамо право на празан ход и губљење времена.

 

5. Кад помислим на активне Ваљевке у свм областима, не могу да се сетим ниједне друге жене која је оставила неки утицај, а да није везана, или је из Демократске странке. Велико поштовање имам према Ружици Ђинђић и њеном значају, као и утиску који је остављала и оставља у јавном животу. У економији, култури и образовању је много успешних и талентованих жена из Ваљева, од којих очекујем да се наметну као прави интелектуални модели за нас остале.