Орден свим женама

Дефиницију успешне жене тешко је фокусирати на одреднице које би се могле применити на успешне људе уопште. Лако је код спортиста(киња) било ког ранга проценити успешност. Табеларни приказ потврђује више од речи. И код признатог уметника(це) није тешко издвојити мање успешне од успешних. Потврда су награде, признања, присутност у медијима. И политичарима(кама) се рејтинг мери истраживањима, гласовима на изборима. Књижевник(ца) је успешан ако прода цео тираж објављене књиге, сликар(ка) ако му платно виси у градској кући или има прегршт награда на конкурсима. Како онда издвојити успешне жене од неуспешних на руководећим пословима. Свака од њих заслужује да буде истакнута као победница у околностима под којима руководи. Тим пре што је као домаћица и мајка и у кући на руководећој функцији.  Узмимо да су све успешне, нека мање, друга више. Критеријум по коме правимо одабри је по нечему боља од других.

 

Жене су принуђене да се много више доказују у послу од мушкараца да би потврдиле квалитет и остале на месту које би радо преузео неки господин сматрајући да би га боље радио од других, посебно од даме која је тренутно на функцији. Жени се мање верује него мушкарцу да може обавити успешно неки посао, још мање да је способна за руковођење колективом у коме има мушких глава.

 

Од жена се тражи увек и на сваком послу да се доказује, посебнмо ако је на руководећој функцији. Жене за краћи временски период имају више успеха од мушкараца који су на руководећим функцијама дуже од ње – анализира искуствено директорица ОШ „Надежда Петровић“ Весна Илић (ДС).

 

Жена је организованија, способнија, надасве то је њен природни дар да буде брижнија у односу на све запослене, да не дозволи неправду, да у организацији којом руководи нико не остане без посла. У политици су жене, на жалост, још мање заступљене него на руководећим функцијама. Али повећањем интереса међу женама да се баве политиком однос ће се уравнотежити, биће у прилици да буду биране и изабране. То им истовремено омогућава знатно бољи живот. Проблем жена јесте што се не изборе за своје место, али тренутна присутност у локалном парламенту и локланој самоуправи потврда је да се ствар променила у односу на период пре демократских промена. Нема их довољно и на правим местима, требало би више, не битно је из које странке долазе. Са женама у парламенту рад је креативнији, конструктивнији и ефикаснији с обзиром на то да су организованије, свестраније, брижније, лакше комуницирају и доприносе доношењу корисних одлука по заједницу. Стандард који је у Европи заступљен са 30 посто жена у политици опште је прихваћен, али не верујем да у 30 посто могу стати све оне амбициозне жене, брижне, способне, организоване и изнад свега опредељене да пруже максимум  и бољи живот у Великој Плани. Ако се проценат задовољи и након избора, тако што ће 30 одсто жена седети у Скупштини и одлучивати, можемо се надати бољем животу јер ће се жене потрудити да праведно, без страначке острашћености мисле на будућност свих нас. Ако се не задовољи проценат заступљености жена у раду Скупштине, преостаје нам да се запитамо зашто није тако. Шта је мушкарце спречило да буду праведни. Вероватно сујета која у великој мери не дозвољава да жене буду у прилици да се у већој мери баве политиком, буду на руководним функцијама, воде предузећа, буду успешне.

 

Весна себе сматра успешном с разлогом зато што из школе излазе генерације ђака које бележе добре резултате у даљем школовању, зато што негује таленте и пружа им шансу да се докажу, зато што је правилним руковођењем образовне установе, доборм сарадњом са локалном заједницом, успева да прошири капацитете школе и реализује давношњи сан ђака и родитеља, мештана Гложе, да се у школском дворишту сагради фискултурна сала. Радови су при крају као најбољи доказ да дела остају иза нас.

 

Успешна је дуго већ, више од деценије у својој области деловања, мање у политици, Драгана Јовановић (СПС), кореограф и председница КУД „Плана“ који у свакој прилици, на манифестацијама и фестивалима може да окупи 150 чланова. Успева да их оджи у заједници упркос тешкоћама које се из године у годину смењују везане за општу беспарицу, недостатак новца за ношње, турнеје путовања по земљи и региону. Упркос свему, омладински ансамбл је наступао и побеђивао на међународним фестивалима у Турској, Италији, Грчкој, Аустрији…

 

Жене су јаке личности. Силом прилика су у времену у ком живимо јунаци својих породица. Ни од чега стварају нормалне услове за развој и опстанак породице, све оно што је неопходно за живот. Ако су успеле своју породицу да заштите и прехране је у овим трешким временима свеопште кризе, зашто не би биле способне да воде државу. Оне то могу добро да одреде. Не треба разговарати о родној равноправности само зато што је то актуелна тема, треба реално сагледати шта жена може, које су њене предности да би се стекли услови да буде ангажована и од користи не само за породицу него и читаву заједницу. Када би жене биле мање скромне, више веровале у себе, бескомпромисни борци са мушкарцима, лакше би остваривале своје циљеве који су у сваком случају хуманији од оних које мушкарци истичу у први план.

 

Професорица разредне наставе Милена Живановић (ДСС) једна је од оних која се могу по много чему сврстати у успешне жене. Није на руководећој функцији, али ни руководити разредом није мала ствар. Ускладила је активности на послу, у кући и политици, добро балансира у свему што је сналази, нико не штети. Из године у годину излазе из њене учионице лепо васпитани и добор припремљени ђаци за даље школовање. Победници су на такмичењима, одлични познаваоци школског градива.

 

Жене су речитије од мушкараца, боље могу да образложе своје идеје, да се изборе за њих ако су убеђене да се за њих треба борити. На емотивнији, једноставнији, правичнији начин реализују зацртане циљеве. У политици сам да допринесем побољшању живота у заједници. Довоњно нас има међу женама заинтересованих да општина напредује. Имамо осечћај за добро, правично и корисно. Када је у питању став и ту смо у предности у односу на мушкарце, мање смо поткупљиве од њих. Не може нас нико приволети да се одрекнемо идеала пошто сматрамо да су виши циљеви важнији од нашег личног интереса.

 

Листа успешних на руководећим функцијама у локланој средини не би се у овом тренутку могла склопити без још једног имена. Др Мирјана Барјактаревић, као директорица Дома здравља у скраћеном року за прикупање документације и побољшање услова рада здравствене установе, успела је да обезбеди акредитацију на три године. То практично значи да је Дом здравља оценом 4 задовољио критеријуме пружања услуга и безбедног рада особвља у њему. У групи је 17 здравствених установа којима је то пошло за руком. Др Барјактаревић је активни члан Удружења особа са инвалидитетом „Воља за животом“, члан ОО ДСС.

 

Борба за људска права и жеља да помажем људима определиле су ме да се бавим политиком. Убеђена сам да је ово пут којим може да се оствари жељени циљ. Мандат мог ангажовања није ме променио. Нисам постала жељна функција, заинтересована за материјална добра. Ја и сада, са истом жељом као кад сам почела да радим, тежим да помогнем људима. Функцију сам прихгватила да би енергију коју имам уложила у побољшање услова рада установе. Политика је једини начин, осим невладиног сектора да се дође до циљева који се односе на бољи живот целе зајендице. Потребан је ентузијазам и подршка преко које се остварују општи циљеви. Не битно је у ком проценту су жене заступљене на политичкој сцени и на руководећим функцијама. Далеко важнија је мотивација и уложена енергија да се дође до циља. Што се тиче оријентације према полу нисам приметила другачији однос према мени зато што сам женско. Жене могу да буду бољи домаћини у установама у којима руководе јер су у стању да се понашају као у својој кући, тежећи да је унапређују. Могу да буду жене боље у смислу емпатије , а дефинитивно је то ствар личности како ће да се опходи и постави према онима којима руководи.

 

Докторка Барјактаревић истиче да постоје друштвене делатности у којима жена преовлађује, као што су професорице, жене педијатри и слично. Жене имају само различит поглед на политику, што никако не значи да би требало да имају своју политику коју ће истицати у свакој прилици. Не сматра да би пошто пото морала листа да се испуни са 30 посто жена, тек да би се испоштовала форма ако има квалитетнијих мушких кандидата. Као поруку бирачима упутила је позив да искористе своју прилику да бирају, да гласају онако како осећају.

 

Све што радим радим зато што осећам да је то исправно. Из срца, целим бићем за добро оних који ме окружуји, свих људи који живе у нашој локалној заједници и Србији целој.