Мушкарци коло воде

Припаднице лепшег пола су на руководећим функцијама у школама, филијалама завода, вртићу, здравственим установама у једној банци. Начелнице су 4 одељења Општинске управе, Општинском управом руководи жена, жене су главне у производњи хрене, има их у мањем броју у одборима странака, саветима месних заједница, општинској влади. Главне су у удружењима грађана које су саме формирале и предузећима чији су основачи. Једна од њих је председница младине ДСС-а…

 

Мушкарци су у предности и даље у односу на жене када се ради о руководећим функцијама, челним позициујама у патрији и странци, директорским фотељама. На руководећим местима су у школама, вртићима, у локланим органима управе. Мање их је у јавним предузећима, још мање на лидерским позицијама у партији и странци. Од 6 матичних основних школа и три средње, у благој предности су мушкарци у директорским фотељама иако је образовање најзаступљенија област у којима жене доминирају као кадар. Мушкарцима припада 5 директорских места, женама четири. У органима општинске управе однос је егал. Начелнице одељења заузимају четири места, уз начелницу Општинске управе насупрот секретару општине ни ту нису у предности. На челној функцији жена је у једној банци, у филијали Националне службе запошљавања, Центру за социјалну заштиту, Заводу за здравствено осигурање, Предшколској установи „Дечије царство“, Градској апотеци. Жена се пита и у ЦК Велике Плане, секретар(ка) је хуманитарне организације. Жене су директорице финансијског сектора у неколико приватизованих предузећа, поштом управља жена, производњом хлеба у највећој градској пекари руководи жена, једна медијска куће и једно гласило имају директорице. Жене су главне у удружењима грађана које су саме иницирале и предузећима чији су оснивачи.Ту се листа жена на руководећим функцијама изгледа завршава.

 

Реално посматрано, има их на руководећим функцијама у завидном броју у односу на период пре демократских промена када су жене заузимале руководеће функције у ограниченим количинама, али још увек недовољно. Пре него што је извршена реорганизација судства, Општинским судом у Великој Плани руководила је жена. У партијама су још ређе заступљене на челним функцијама. Има их у одборима,  ни једна није председница странке, али им је врло често указано поверење секретара, па у складу са родно сензитивним језиком оне су секретерке својих партија. И у саветима  месних заједницама жене су заступљене у законом предвиђеном броју уколико су се избори одвијали после промена изборног закона. Жена има и у сазиву Општинске изборне комисије, али је занимљиво да су углавном именоване као заменице члана. На месту председнице села или МЗ није ни једна жена, а могла би сасвим добро да обавља и ту функцију, као многе друге.

 

Мало је жена у политици – сагласна је са овом констатацијом Александра Обрадовић, правница, у претходном сазиву СО Велика Плана члан одборничке групе ДС.

 

Организованије су, неке ствари могу боље да раде него мушкарци, систематичније су, лакше решавају проблеме, због чега би свакако требало да буду у већој мери заступљене у политици. Могу да раде све, од образовања, културе, економије до инжињеринга. На локлану их је мало на руководећим функцијама., осим у образовању. Жене су пасивније од мушкараца можда у нашој средини више него у неким другим, већим местима. Када би се у већем броју активирале могле би да допринесу у знатној мери развоју заједнице, јер жена најбоље разуме потребе своје породице, усмерено на ширу заједницу лакше би разумела потребе свих људи. Може да да допринос у било којој области, зато сматрам да је мало једна трећина на листи и руководећим функцијама. Пожељно би било свака друга.

 

Једина жена на руководећеој функцији политичке организације у ширем смислу, је др Милица Ђуровић, изабрана за председницу Одбора омладине ДСС која своје присуство на политичкој сцени образлаже потребом да се побољшају услови живота, рада и образовања младих у локланој заједници.

 

Све је више младих људи који се укључују у политичке токове друштва у коме живе. Међу њима је доста жена које своје место потврђују ангажовањем и залагањем, не потребом да се задовољи форма и испоштује законски минимум. На листи одборничких кандидата 6 су  из редова омладине, 3 младића и 3 девојке. Не желимо само да улепшамо листу. Сматрамо да ћемо се новим идејама окренутим ка бољој будућности младих изборити за више радних места, боље услове образовања, стручног усавршавања, пружања прилика младим талентованим људима да се остваре и релизују своје склоности ка науци, уметности и спорту. Најбитније је покренути младе да размишљају о својој будућности, подићи их из летаргије, пасивног става према друштву и окружењу. Активнијим учешћем у политици допринеће да њихова популација прихвати значај избора, личним примером ће показати да уколико не препусте избор другима, сами себи креирају неизвесну будућност.

 

 Да су жене способније у неким областима деловања од мушкараца истиче пензионерка Душица Јовановић, дугогодишња чланица СРС, од недавно припадница новоформиране СНС која је имала запажену улогу у анимирању жена за бављење политиком.

 

Жене више могу од мушкараца када се ради о покретању иницијатива за младе. Ми смо као мајке сензибилисане да помажемо деци, не само својој да се остваре, дођу до посла, формирају породицу. Ако им се не обезбеде радна места, не можемо рачунати да ће рађати децу, повећати наталитет, зауставити одумирање Србије.

 

Жене у Великој Плани предњаче у удружењима грађана. Успешна председница  УГ „Свет речи“ Јелена Златкова  реализовала је на десдетине пројеката финансираних од европских донатора, Бацифа и министарстава, усмерених ка заштити жртава насиља, борби против трговине људима, ненасиљу у школама, очувању животне средине … За социјално економско оснаживање жена као предуслав за нормалан живот и равноправан однос међу половима, здушно се брине  у Удружењу жена „Златна рибица“, председница Весна Станишић, чланица УРС-а. Први пројекат „Сервис у кући“ реализован на Конкурсу јавних радова НСЗ подстрек је за нове конкурсе и ново упошљавање жена, али и потврда да незапослене жене највише доприносе сопственим ангажовањем уколико хоће да подигну стандард породице и обезбеде приходе, пристајући често на послове који су испод нивоа њиховог образовања. Креативне и удружене, нашле су пут за пласман рукотворина од којих се не може живети, али се може допунити кућни буџет.

 

За већину жена бављење политиком значи бољи живот, нова радна места, смањење беде и сиромаштва, унапређење услова рада, повећање стандарда, извеснију будућност младог нараштаја. Све су се сложиле око једне констатације да их је мало у политици и на руководећим местима, али да су углавном саме криве због тога јер се недовољно ангажују и залажу да мушкарцима ограниче права на функције и искључиво право бављења политиком.

 

Свиђа ми се идеја око које смо се жене, припаднице скоро свих странака, сложиле и определиле за развој општине, нова радна места, будућност деце. Жене нису у довољној мери заступљене на руководећим функцијама иако могу више, али уз велике жртве. Да би се бавиле политиком морају да се одричу свега, најчешће онога што им причињава неко задовољство. Ако су се определиле за каријеру, потврда њихових одрицања био би адекватан положај у колективу, удружењу, политичкој страници, што се ретко дешава јер су мушкарци склони да гомилају функције, оне значајније приграбе за себе, нешто мало, мање важно, препусте женама  – мишљења је Љиљана Манић, дипломирани економсита, од недавно опредељена за Покрет Двери.