Лидери још увек у мушким оделима

По дефиницији странке су борбене организације у циљу освајања власти, тако да се не може очекивати бујање демократије у унутарпартијском деловању. Такође, с обзиром на присутне традиционалне односе у српском друштву жене,  иако чине барем половину становништва,  у странкама све их је више али су недовољно заступљене на извршним функцијама.  Не изборном вољом, већ по законској процедури,  десило се да већ два пута жене обављају функцију председника државе, док се на изборима бирачи не определе ко ће обављати ту  функцију. У садашњој Влади само су две жене, потпредседница Верица Калановић из Г-17 плус, и Снежана Маловић, министарка правде из ДС, док је министарка за спорт и омладину Снежана Марковић Самарџић изабрана у европске институције. У странкама, изузев Весне Пешић из сада већ бившег Грађанског савеза, није било жена на челним функцијама. Уосталом, од увођења вишестраначја 1990. године лидери српских странака практично су незаменљиви, и кад губе и кад добијају. 

 

На локалном нивоу у Шапцу ситуација је нешто другачија. У овом периоду  само су у два случаја на челу странака  биле жене, у  ДСС и СРС. Сада, у преизборном периоду,  председница Градског одбора односно главни менаџер ЛДП  је  Гордана Марковић,   а Јединствене Србије Весна Петковић. Уз то, већина странака испоштовала је захтев да једна трећина жена буде на изборним листама.

 

СРС-жене равноправне 

 

О односу према женама у овој странци довољно говори да је кандидат за председника Србије Јадранка Шешељ,   а да је у Градској скупштини од 11 одборника шест жена. Зденка Филиповић, потпредседник је Градског одбора СРС и одборнички кандидат, каже да од око пет хиљада чланова готово 40 одсто су жене.

 

-Немамо никакав проблем, жене су довољно заступљене су свим органима, једино је важно да су заинтересоване за рад у странци. Нажалост, још увек има мишљења да је место женама поред шпорета, али се то временом мења. Битна је подршка у породици. У странци немамо подела на мушке и женске послове, сви подједнако учествујемо у организовању и страначким активностима. Зависи од жене колико ће успети да преовлада постојећа схватања, јер не заслужују да буду маргинализоване било да се ради о политичком али и сваком другом ангажману. Колико се која жена докаже у партијским активностима толико су јој отворене могућности и за извршне функције. Међутим, да би се коренитије изменили односи потребан је шири конзензус, од Скупштине до других организација и удружења,  јер се за равноправан положај не може изборити појединац, каже Зденка Филиповић.

 

ДСС-свако да ради свој посао 

 

У Градском одбору ДСС од 25 чланова пет су жене. На изборној листи испоштован је принцип да је трећина жена, а кандидат за народног посланика је Оливера Перишић, адвокат.

 

-Жене подједанко учествују у партијском раду. Обавеза човека као одговорног бића је да пружи максималан допринос побољшању услова и живота, и ту нема разлике између мушкараца и жена,  ствар индивидуе и општих људских вредности, тако да не треба ни политичку активност делити по половима. У животу као  у послу, а већ готово 20 година сам у правосуђу, нисам осетила никакву дискриминацију. Временом мењају се и односи, тако да на пример до Другог светског рата жена није било у правосуђу  док данас доминирају у овој делатности, као и у здравству, просвети, социјалној заштити… И адвокатура је била типично мушка професија, али срећом више није. Важно је да свако обаља свој посао како треба. Па и кућевне послове. Мени је то задовољство, као што ми је и задовољство да сам риболовац и риболовачки судија, каже Оливера Перишић.

 

УРС-рационалност на првом месту 

 

У Уједињеним регионима Србије а раније у Г-17 плус жене чине половину чланства. И  овога пута на изборним листама је трећина жена. Љиљана Јовановић, члан Градског одбора и потпредседник у претходном мандату, истиче на нема дискриминације жена у политици. Постоји ова тема у друштву,  али је евидентно да је  раније јако мало жена било спремно да се политички ангажује. За разлику до мушкараца жене нису спремне да превише троше времена на неке често узалудне послове, а код нас су друштвене промене веома споре, тако да многе одустану, док су  мушкарци истрајнији у томе. Оне хоће одмах резултат и често ће одустати ако до тога не дође у брзом року. За извршну функцију није битно ко је обавља,  али је важно да треба много времена посветити партијском раду. Лично сам сваког дана два до три часа политички ангажована, и на то морају бити спремни сви који  хоће озбиљно да се баве политиком. Традиционачно мишљење је да женама није место на руководећим функцијама се ипак полако мења, а верујем да ће у наредном периоду жена све више бити на партијским али и на другим одговорним  функцијама.

 

Јединствена Србија – пуна равноправност

 

У Јединственој Србији, како истичу, нема дискриминације жена приликом избора на политичке функције. У Шапцу има око хиљаду чланова, а у последње време све више се учлањују жене. У Градском одбору за председника је изабрана Весна Петковић, адвокат.

 

-У структури странке интенција је да се на одговорне функције све више бирају жене. Мој први задатак био је формирање Актива жена и ту смо много урадиле. Од хуманитарних акција поменућу прикупљање одеће као и зимнице за сиромашна домаћинства. Такође, у више наврата посетили смо дом за децу ометену у развоју и поделилки пригодне поклоне. На политичкој сцени и у изборима на листама сваки трећи кандидат је жена. Од 24 кандидата на листи за одборнике имамо осам жена. До сада као да су кућевни послови били приоритет жена, оне имају превасходне обавезе као мајке, али или су се боље организовале или су пронашле неки вишак слободног времена или им се свидео наш социјални програм, углавном у последње време жене у великом броју приступају странци. Уз то и мушкарци у нашој странци у правом смислу поштују жене чланице, каже Весна Петковић.