Лекарска професија на првом месту

Током протекле четири године приоритет свих активности др Наде Зец Петковић, директорке Дома здравља Сремска Митровица, односиле су се првенствено на то да примарну здравствену заштиту подигне на највиши могући ниво

 

Када је реч о успешним женама на руководећим положајима у Срему, једна од међу реткима која је за обављање свог посла на руководећем месту добила и званично признање државног ранга је директорка Дома здравља Сремска Митровица др Нада Зец Петковић. 

 

Наиме, здравствена установа на чијем челу се ова успешна докторка налази, од стране Министарства здравља проглашена је за најбољу у Србији у протеклој години, у категорији великих домова здравља, што значи да је иза себе оставила здравствене установе овог капацитета из Београда, Новог Сада, Ниша…

 

– Бити на челу такве институције као што је Дом здравља Сремска Митровица, који броји 450 запослених и спада у категорију великих домова здравља, захтева посвећеност целог човека, 24 сата дневно, седам дана у недељи. Мој радни дан је веома интересантан и никада се не завршава у 15 сати, када је крај званичног радног времена. Осим пословних обавеза, ја имам и обавезе према породици и детету. Поред тога што сам лекар и специјалиста, ја сам и мајка 11.- годишње кћерке Еме, а истовремено сам и супруга и домаћица. Немам помоћ у кући и све послове сама обављам, а то постижем захваљујући, пре свега, доброј огранизацији и прецизној испланираности. Јер, мој животни мото је да, ако имате циљ и жељу коју желите да остварите, уз мало улагања и добру контролу планова, можете све постићи – прича о свом послу др Нада Зец Петковић.

 

Каже да јој чињеница да то што је жена никада није одмагало у послу, чак напротив. За оно чиме се бави током свог мандата доживела је само речи похвале и дивљења. Приоритет свих њених активности током протекле четири године, колико се већ налази на челу Дома здравља, односиле су се првенствено на то да  примарну здравствену заштиту подигне на највиши могући ниво. Наглашава да јој је управо то био први циљ који је имала када је заједно са својим тимом дошла на то место.

 

Према њеном мишљењу, мушкарцима на руководећем положају је много лакше, јер – иако иза њих стоји породица, ипак је стуб сваке породице жена и око ње се врте све обавезе и планови.

 

– Када дођу с посла у три сата мушкарци су углавном слободни, док је обавеза сваке жене, па чак и оне која се налази на руководећем положају, да се тада посвети кући, кућним пословима и деци. Мој супруг Зоран се бави приватним послом, тако да већину обавеза око детета преузимам ја. На моју срећу, Ема је одлична ученица, тако да не морам да јој помажем у учењу, али ипак имам обавезу да је пратим на тренинге, да је водим на приватне часове, прегледам домаће задатке –  прича докторка, додајући да је њен радни дан препун бројних активности различитог садржаја, како на радном месту, тако и код куће, нарочито јер је она, како  с поносом истиче, пре свега и на првом месту увек лекар и додаје:

 

– Велико је задовољство и велика сатисфакција када имате прилику да помогнете некоме. Ја имам пуно позива, првенствено из медицинске области и ниједног тренутка нисам никоме одбила такву помоћ, било да се односи на област медицине, односно лечење, било на област увођења младих људи у здравствени систем ради запошљавања. Мој посао је јако одговаран и тежак и нимало није лак. Међутим, кад добијете похвалу и признање, када добијете речи хвале и кад се чује за вашу кућу на чијем сте челу, онда се сваки терет одмах заборави.