Закон мења навике и праксу

Да се саме нису избориле за магични број 30% тешко да би нека партија, бар у Пријепољу, препустила трећину одборничких мандата мање заступљеном полу.

 

Жене су нам веома важне, једногласни су председници и представници свих политичких партија у Пријепољу. Сви они подвлаче значајну улогу жена у структури чланства, у доношењу и реализацији одлука и њиховој истрајности у давању подршке  страначким активностима.

 

То су ипак само речи. На „делу“  партије не оправдавају тврдње да су им жене у политици битне. Некима чак ни пожељне.

 

Најбољи статус у смислу заступљености у општинским одборим имају чланице Нове Србије. Од укупно 9 чланова/ца колико има овај одбор више од половине су жене, чак их је 5. С друге стране, постоје и одбори који уопште немају жене у свом саставу као ОО ДСС, који има 13 чланова и сви су мушкарци. Главни разлог овако драстичне незаступљености жена је како наводе представници странке у њиховој незаинтересованости или оптерећености другим обавезама. Ове две странке биле су у коалицији на претходним изборима и од четири освојена скупштинска мандата  у локалном парламенту ни један није припао жени, без обзира што НС у свом општинском одбору има више жена.

 

У Пријепољу најгломазнији општински одбор има ДС. Одбор демократа броји 20 чланова од којих је 6 жена. Странка међутим има 78 месних одбора а у 9 су председнице или поверенице жене. На местима подпредседника, секретара и портпарола странке такође су жене. „Проблем малог броја жена на местима председница месних одбора је у томе што се мали број њих и кандидује а  бирају их скупштине месних одбора, каже Добро Лазаревић, председник ОО ДС.

 

Веома повољну структуру у корист жена има и ОО СПС-а. Од укупно 36 чланова/ца жене заузимају скоро половину чланства и има их укупно 15. Пријепољске социјалисте у Главном одбору странке представља такође жена која је у исто време и подпредседница странке.

 

„Социјалисти значајна места у странци радо поверавају женама. Међутим раније, када су били избори за општинске одборнике  по већинском систему, баш жене су биле против кандидовања припадница женског пола, чак су претиле да неће ни изаћи на изборе. Верујем да се овај однос од тада променио, каже Сретко Радуловић, члан Општинског већа.

 

Санџачка демократска партија која је такође на власти у Пријепољу има 25 чланова општинског одбора међу којима је 7 жена. Од шест функција које је странка добила у коалиционој власти 2 су поверене управо женама од којих је једно место начелнице Општинске управе.

 

„Шефица Изборног штаба ОО ЛДП у Пријепољу је жена, жена је такође техничка секретарка странке а од 4 кандидата за народне посланике ове партије кандидоване су 2 жене и обе су на листи ЛДП, што значи да се у партији итекао води рачуна о заступљености жена, каже Зоран Рељић,  председник ОО пријепољских либерала.

Иначе, Општински одбор ове партије  има укупно 18 чланова а међу њима је 5 жена.

 

ОО странке коју предсводи др Сулејман Угљанин, Странке демократске акције, има само 2 жене  од укупно 11 чланова.

 

„Овај број можда не говори у прилог уравнотежености женског пола у оквиру странке али ми смо отишли корак даље и формирали смо у оквиру Одбора странке наш „Форум жена“ где се чланице залажу за своја права. Једна од наших чланица је подпредседница Општинског одбора за родну равноправност и преко ње се и Форум жена и одбор информишу о свим питањима које оне сматрају битним за свој политички и сваки други ангажман, који Одбор странке свакако подржава, каже Ибро Фазлић, председник ОО СДА у Пријепољу.

 

„Напредњаци“ у Пријепољу тврде да имају неограничено поверење у жене. Мада као део коалиционе власти нису  изабрали ни једну жену  за одборницу постоје веома јаки су разлози да се верује у ову њихову изјаву. Наиме, три од укупно 4 функције које су добили у страначкој прерасподели власти поверили су женама. У прерасподели „снага“ на нивоу  свог  ОО, напредњаци  имају 8 жена међу 30 чланова, што и није тако лоше.

 

Српски радикали у свом општинском одбору имају 30 чланова а свака пета чланица је жена. Овај дефицит жена и радикали образлажу  њиховим великим обавезама. Слично је и у Демократској партији Санџака- партији која делује на локалном нивоу.Према речима подпредседнице Суаните Челебић, одбор броји 15 чланова међу којима су 4 жене.Ова странка такође има свој „Форум жена“.

 

По свему судећи да се саме нису избориле за магични број 30% и то озакониле, тешко да би нека партија, бар у Пријепољу, препустила трећину одборничких мандата мање заступљеном полу.Овако, закон ће променити и навике и праксу.