Жене за све спремне

Законска одредба да на листи кандидата за одборнике буде 30 посто жена биће у потпуности испоштована од стране свих партија и коалиција које ће се борити за место у локалној скупштини. На листама за посланике предност, као до сада, имају мушкарци. Само три жене из општине са око 45 хиљада становника нашле су се на листама за посланике. Предност су им дали Општински одбори ЛДП, Српске двери  и УРС. Ни једна није носилац листе.

 

Изборне листе странка,партија и коалиција предате Општинској изборној комисији у Великој Плани веома су шаролике у сваком погледу. На свим листама, када су у питању занимања кандидаткиња, преовлађују правнице, докторке, економисткиње,професорице, студенткиње, по нека пензионерка и домаћица. Нашла се и једна глумица,две новинарке, више незапослених дама и неколико предузетница. Иако жене у Великој Плани нису политички лидери, нису у великој мери заступљене у политици, не воде странку и у мањем броју заузимају места у одборима,нашле су се у законски предвиђеном односу на листма одборничких кандидата. Они који су предали листу испоштовали су део законске одредбе да на листи 30 посто места заузимају жене, они који је још увек коцкају труде се да сакупе довољно вредних жена, бар у оном првом делу листе, које ће се активно бавити политиком уколико им се за то укаже прилика.

 

Међутим, иако су на папиру испуњени прописи, у пракси све може да буде другачије. У СПС-у сходно мишљењу централе тврде да ће поштовати редослед, указати поштовање другарицама и дати им могућност да буду саставни део локалног парламента ако добију довољан број гласова да партиципирају у власти.

 

Свако ће испоштовати редослед и функције поделити са дамама, тврде сви по на особ у одборима странака и партија. Било би извргавање руглу демократског закона ако се не би поштовао редослед и инсистирало на променама, децидно тврде у коалицији ДС коју чине ЛДП, Зелени и СДПС, исто истиче ДСС, СНС, Двери, СПС- ЈС и ПУПС-у, СРС и УРС.

 

Зачудо, неочекивано у односу на стање у локланој политици, пуно је жена овог пута било у ужем кругу за место кандидата на листи. Системом елиминације, или партијским договором, по 13 на листи, од укупно 39 кандидата, је заслужило да равноправно уђе у утакмицу са колегама који се политиком баве дуже и здушније. Да би се ослободио простор за даме, неки рекло би се добри мушки кандидати су морали да буду каваљери и уступе место нежнијем полу. Најчешће су то чинили мужеви  јер су жене углавном бирале странке за деловање у којима су активни мушки чланови породице, мужеви, браћа или очеви, по нека због друга или кућних пријатеља.

 

На листи СПС од 13 предложених жена за општински парламент највише је професорица, учитељица, службеница, медицинских радница, једна је кореограф, међу кандидаткињама су и магистар(ка) биологије, и магистар(ка) економије… Листу предводи др Александра Ћевап, стоматолог са политичком каријером од недавно, биографијом која је богатија на пољу професије и аматерског бављења глумом него у партији. Као председница Форума жена изразила је задовољство што ће се са својим другарицама борити на свим пољима за бољи положај жена, економско оснаживање угрожене категорије становништва и већу заступљеност жена у политици и на руководећим функицјама.

 

Док неке партије имају проблема са мањком жена, ДСС је листу сачинио без премишљања. Жене и на овој листи заузимају 13 места, тачно трећину, колико је предвиђено. Водило се рачуна, каже руководство странке, да кандидати буду честити и морални људи који нису на листи зарад новца и положаја, радног места или специјализације. У претходном сазиву локалног парламента одборничка група ДСС имала је пет жена од 12 освојених мандата. Део тима била је мр Наташа Стојановић, поново на листи високо котирана због биографије која је препоручује.

 

– Није ништа ново за нашу одборничку групу да жене буду у оволиком борју заступљене у Скупштини, Општинском одбору и на руководећим функцијама. На листи су жене пуне ентузијазма остварене на свим пољима, доказане у својим професијама. Жене свакако могу више комуникативније су, флексибилније. Заједничким снагама могу да реше многе проблеме док је код мушкараца приметан негативан став по питању заједништва. Жене могу боље да се организују и да организовано крену у решавање проблема, мушкарци пак сматрају да свако од њих сам за себе треба да уради нешто, не виде моћ јединства. Жене се у сваком погледу више ослањају на заједницу. Међутим, иако имају више идеја, жене по традиционалном концепту иницијативу препуштају мушкарцима.

 

И Удружење грађана „За наше место“ као придружени члан УРС-а има довољно жена за изборну трку. Једино они, ЛДП и Двери имају женског кандидата (Наташа Милосављевић, Јелена Благојевић и Светлана Мартиновић) за улазак у српски парламент. Сви остали су дали предност мушкарцима у које странке и партије имају више поверења када се ради о представљању општине или региона у Скупштини Србије. УРС иначе, истиче да је њихов задатак економско оснаживање жена, борба за нова радна места и бољи положај жена у друштву, заједници и политици. Кад су материјално обезбеђене и запослене више могу да допринсеу породици и Удружењу.

 

СРС се овог пута, оправдано, због разлаза у странци приликом формирања огранка ОО СНС мучила са кандидаткињама. Оно што је било орно за рад прешло је у друге таборе, не само у сродну и из СРС изнедрену СНС, него и у ДСС и УРС. Како тако, листа је сачињена  непотпуна уз поштовање законске одредбе и  предата Изборној општинској комисији.

 

„Двери Велика Плана“ се први пут на овим изборима појављују као кандидати за одборнике. Сакупили су довољно гласова који им дају за право да кандидују 19 уместо 39 својих чланова за одборничке кандидате. Свака трећа и једна више је жена. Од седам дама из, како истичу,угледних породица има правника,економиста,лекара,инжењера, професора…

 

На листи ДС која овог пута излази на изборе као коалција са Покретом зелени Србије, ЛДП–ом и СДПС-ом, жене су максимално испоштоване. Логично, припало им је свако треће место. И њих има из свих бранши, највише из просвете, док је трећа на лисати, као готово сигурни кандидат за локлани парламент представница ЛДП-а, једна од оних која је заслужна за опстанак странке у Плани, Љиљана Вучковић.

 

– Жене могу много боље и много више зато што су реалније, организованије и вредније. Нису у довољној мери заступљене у политици и на руководећим функцијама зато што се плаше одговорности, не желе да преузму ризик и углавном воле да делују из сенке. Ни мушкарци им често не иду на руку, па су ограничени сујетом склони да себе стављају у први план.

 

Њен задатак у Скупштини ће бити млади,како се већ сада определила,борба да се врате кући и да у мањем броју одлазе у веће градове и ван земље.

 

Напредњаке удружене са Карићима (ПСС)предводиће Мирјана Бојковић, дипломирани археолог без посла. Огорчена чињеницом да са факултетском дипломом живот проводи у кући, позабавиће се у парламенту политиком запошљавања.

 

– Видела сам да у Србији све стагнира. У политику ме доводи жеља за променом и напретком државе у којој се радно место добија по политичкој линији. Жеља ми је да се укине корупција, да људи који су завршили школу могу да раде, да се до радног места не долази непотизмом. Иначе, жене могу много и увек више, али су пасивне и често заустављане мушком сујетом на послу и у политици. Ако су добри планери у кући, и добро руководе породицом, зашто не би биле добре на руководећим функцијама и политичким положајима који им дају за право да мењају.