Богатство у разликама

Књажевац је, последњих година, пуно пажње посветио младима и њиховој едукацији у саврeменим условима живљења, основано је више различиих клубова, радионица, организација и секација за омладину. Жене су у врху руководства, од спортских до културно-забавних програма и пројеката. На пример, овде постоји и виртуелно предузеће названо „Адреналин 019“ састављено од најтелeнтованијих ученика (највише ученица) Техничке школе. Књажевачке средњошколке освојиле су прву награду и на међународном такмичењу у промоцији пропагадног материјала. Ирена Тошић, Катарина Првуловић и Марија Веселиновић понеле су ово признање у конкуренцији 78 предузећа. Издвојили смо, као јединствен пример, клуб „InterCOOLt“ и главну шефицу за упознавање, Ану Јовановић. Јер, она је душа и све и сја, како веле њене колеге, у клубу. Млада а успешна и лидер „ од сигурне перспективе“. Питали смо је чиме се баве, које су то разлике које их чине богатијим и другачијим од осталих међу вршњацима? 

 

– Ових дана пристигли су нови чланови. Они су започели радионице по програму „За разлику богатији“. Циљ је развој интеркултуралних вредности  – уважавање различитости и поштовање људских права. Кроз ове радионице полазници ће научити доста тога о својој култури, али и о културама које су различите од наше, као и о томе зашто те разлике постоје. Научиће да нас разлике обогаћују. За учествовање у радионицама није потребна никаква посебна пријава, јер позив важи за све младе заинтересоване за ову тему. „Стари“ чланови, они који су у клубу дуже време, баве се актуелним темама које се тичу искључиво младих у Књажевцу.

 

Планови?

 

– Планирамо различите активности:  најпре одржавање јавног форума –  занимљивог вида јавне расправе  насталог у Швајцарској . Јер, када је потребно усагласити ставове различитих заинтересованих страна и донети заједничку одлуку, онда је најбитинија ефикасност. То морамо да научимо. На овом форуму тема ће бити и проблеми млади у Књажевцу, посбно женске популације. У сарадњи са ЦОБ „Зелена зона“ организоваћемо различите активности у природи, али и на градским улицама.

 

Чланови клуба посећују семинаре и едукације и у другим градовима?

 

– Наш клуб је и програмски „везан“ за путовања на различита места и учествовање на различитим семинарима. Биће тих активности и ове године. Истоврмено, редовно информишемо чланове о семинарима које организују друге организације. Најаве за семинаре и друге информације за младе можете наћи и на нашој фацебоок страници „InterCOOLt“.

 

Да ли радите на новим пројектима?

 

– Тренутно пишемо неколико пројеката, самостално или у партнерству са другим организацијама. ЦКР – Књажевац наставиће са радом са младима, мада је у плану је и  програм за децу. Претходне године завршен је велики деветогодишњи пројекат развоја интеркултуралног образовања у сарадњи са „Pestalozzi children foundation“, а ову 2012. искористићемо за планирање нове сарадње са швајцарском фондацијом  из мреже „Живети заједно“. Добро је и то што су омладински клубови, настали кроз овај пројекат, и даља раде окупљајући остале сродне организације. Клуб тренутно има више од 50 активних чланова.

 

Зашто би омладина Књажевца требало да вам се придружи?

 

– Свачије мишљење свима нама значи много. Свака нова идеја уважава се и убрзо се претвара у конкретну акцију. У друштву  креативних вршњака који своје идеје претварају у стварност, подстиче се активност нових чланова у зајендичкој жељи да сви заједно решавамо сопствене проблеме и научимо да поштујемо међусобне разлике.

 

Да ли себе сматрате успешном, младом женом која се избораила за свој статус?

 

– Још како. Нисам само активна у нашем клубу. Борим се да ме има свуда, да будем у жижи догађаја. Хоћу да будем у првом плану, али не тек тако, него са заслугама, знањем и умањем, вредноћом и пожартовањем.