Pohađanje srednje škole u inostranstvu kao test samostalnosti

Školovanje u inostranstvu među srednjoškolcima postaje sve popularnije. To je šansa da steknete međunarodnu priznatu diplomu koja će vam otvoriti vrata prestižnih svetskih univerziteta. Želite da iskusite neka nova iskustva i steknete prijatelje širom sveta, ali se pitate hoćete li se osamostaliti i kako će izgledati vaš život tamo.
Iako fakulteti i srednje škole u stranim državama nisu jednaki po izvoru informacija, pohađanje srednjih škola je odlična prilika da promenite stil učenja i da prisustvujete časovima kojima u Srbiji ne biste mogli, kao što su predmeti o problemima u svetu ili “leadership”, odnosno podučavanje kako da budete dobar i uspešan lider.
Lucija Jakšić, sada već učenica Gimnazije “Bora Stanković”, dobila je priliku da otputuje u Vašington i tamo pohađa “River Ridge” srednju školu, gde je završila 3. godinu. Kako kaže, nije joj bilo teško, jer je to oduvek želela.
“Kada sam dobila priliku shvatila sam da sam spremna da se upustim u tako nešto. Naravno u nekim trenucima su mi nedostajali porodica i prijatelji, ali se kroz sve to prođe, posebno u naše vreme kada imamo mogućnost da se sa njima čujemo preko interneta” kaže Lucija.
Gradivo u školi joj nije predstavljalo problem, jer je lakše i imala je po šest časova dnevno. Uvek se ide prepodne, a ponekad može da se desi da se ostaje i do šest popodne u školi zbog različitih vannastavnih aktivnosti koje te škole nude. Uveče bi zajedno večerali sa svojom host porodicom i razgovarali o provedenom danu. Ako se pitate da li škole izgledaju kao iz filmova, odgovor je da!
“Škole su velike, ne samo učionice, već i okolni deo. Svaka škola ima svoj teren za američki fudbal, tenis, košarku, svoj bazen i slično. Postoje razne sekcije i klubovi za različite sportove. Bilo mi je teško da se odlučim za po jedan, tako da sam bila deo više klubova i učestvovala na više sekcija”.
Da su profesori tolerantniji na nove učenike tvrdi i Jelena Stojiljković, koja se preselila u Kuvajt i tamo je 10. razred “New English” škole.
“Imam odličan odnos sa profesorima, uvek su spremni da pomognu koliko mogu, pa čak im nije problem da sede pored tebe ceo čas i objašnjavaju ti neke stvari dok stvarno ne shvatiš. Strogi su i zahtevaju da se više radi na času, a ne kod kuće”, kaže Jelena koja, kada je otišla u Kuvajt, nije znala dobro engleski, a ni arapski, međutim, ako ste osoba širokih shvatanja nije problem da steknete novo društvo, samo je bitno da postoji međusobno poštovanje.
U razvijenim državama poput Amerike i Kuvajta, svako dete ima svoj školski tablet ili lap top, dok u Srbiji toga još uvek nema. Takođe, postoje neka pravila u pojedinim školama koja moraju da se poštuju.
“Nosimo uniforme, koje uvek moraju da budu čiste. Kod devojčica kosa je vezana u rep i dozvoljeno je da nose isključivo crne cipele ili baletanke. Telefone ne smemo da koristimo za vreme škole i kašnjenje je izuzetno kažnjivo” , kaže Jelena.
Pre nego što se odlučite za ovakav program, savetujemo vam da dobro razmislite da li ste spremni na ovako nešto. Na razmeni vas čekaju mnoga putovanja, prijatelji sa različitih prostora, nove veštine i znanja koje ćete steći. Za strah, od života u potpuno drugoj državi, nema mesta!
“I kada mi je bilo najteže znala sam da me Srbija čeka i da ću se vratiti. Trudila sam se da iskoristim svaki dan u Americi do maksimuma. Ponovo bih otišla tamo, ali ovaj put kao turista” kaže Lucija.
Za više informacija o putovanju za Ameriku možete pročitati ovde. Naravno, ne zaboravite da i vi možete da primite učenike na razmeni i na taj način naučite nešto o njihovoj kulturi, a kasnije možda i vi dobijete priliku da otputujete negde.

Jovana Jović

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
MLADI

PU Lokal pres u partnerstvu sa MDI, KOMS i Novim magazinom sprovodi projekat pod nazovom MLADI, Cilj projekta je podška građanskom aktivizmu mladih jačanjem njihovog medijskog prisustva. Ideja projakta je da osposobi mlade ljude znanjem i alatima potrebnim za zastupanje njihovih interesa u medijskoj sferi, senzibilizacija i motivisanje medija da integrišu mlade I teme od […]

DETALJI O PROJEKTU
Abeceda u zagovaranju za medije i mlade

PU Lokal pres u periodu od 14. aprila 2019. do 31. oktobra 2019. godine sprovodi projekat pod nazovom “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade”. Opšti cilj projekta “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade” je jačanje demokratskog društva u Srbiji , utemeljenog na kulturi učešća građana u političkom procesu i doslednoj demokratskoj praksi. Specifični […]

DETALJI O PROJEKTU