PU Lokal pres: Nepoštovanje lokalnih medija i građana u Šapcu

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ’’Lokal pres’’ najoštrije osuđuje direktne pretnje upućene  lokalnom mediju ’’Podrinjske’’izrečene javno na konferenciji za novinare u Šapcu  od strane Vojislava Mijića, predsednika Plivačkog kluba ’’Šabački delfini’’. Gospodin Mijić  je u svom neprimerenom obraćanju medijima i novinarima  zapretio  da će ovaj medij biti ugašen  i oričio datum za tako nešto – april sledeće godine.

Događaj u Šapcu je očigledan primer da u lokalnim sredinama postoje ozbiljne prepreke za ostvarivanje medijskih sloboda.Neravnopravan tretman pojedinih medija u odnosu na druge medije, sprečavanje novinara da prisustvuju događaju i otvorena pretnja gašenjem medija što sve sadrži obraćanje gospodina Mijića na konferenciji za štampu su najčešći oblici pritisaka kojim su izloženi lokalni mediji.

Ovakvo ponašanje Vojislava Mijića predstavlja kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima, koji zabranjuje „neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja“ i propisuje da se „ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“.

Shodno odredbama Zakona niko nema pravo da sprečava novinare da prisustvuju nekom događaju, a ponajmanje da se pretnjama gašenjem meša u uređivačku politiku nekog medija.

Podsećamo, da ovakav način ponašanja u lokalnim zajednicima ne predstavlja samo pretnju po lokalne medije već i ozbiljnu prepreku za kvalitetno i profesionalno informisanje građana

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ’’Lokal pres’’ zahteva od Vojislava Mijića da se  javno izvini uredniku Podrinskih i novinarima ostalih lokalnih medija koji su bili na konferenciji kao i građanima Šapca za svoje neprimereno obraćanje.

PU Lokal pres

Kragujevac 8.08.2019. godine

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
Primena medijske regulative u lokalnim zajednicama

Aktivnosti u okviru projekta ‘’Primena medijske regulative u lokalnim zajednicama’’ se sprovode putem organizovanja tri tematske debate u Boru, Kruševcu i Leskovcu i realizacije izveštaja o pritiscima na članice PU ‘’Lokal pres’’ tokom 2019. godine. Na debatama  će lokalni mediji, lokalne OCD i lokalne uprave biti informisani o ključnim elementima medijske strategije i najboljim načinima […]

DETALJI O PROJEKTU
Romkinje u Srbiji – život iza (ne)vidljivih zidova

Cilj projekta je unapređenje informisanja romske i neromske zajednice o položaju Romkinja u šest gradova Srbije, mogućnostima za ostvarivanje prava na obrazovanje, zapošljavanje, socio-ekonomskih prava, prava na zdravstvenu zaštitu i ličnih prava, te značaju prepoznavanja različitih vidova diskriminacije u društvu, te unapređenje informisanja romske i neromske zajednice, predstavnika udruženja građana i donosilaca odluka na lokalu […]

DETALJI O PROJEKTU