PU Lokal pres: Nepoštovanje lokalnih medija i građana u Šapcu

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ’’Lokal pres’’ najoštrije osuđuje direktne pretnje upućene  lokalnom mediju ’’Podrinjske’’izrečene javno na konferenciji za novinare u Šapcu  od strane Vojislava Mijića, predsednika Plivačkog kluba ’’Šabački delfini’’. Gospodin Mijić  je u svom neprimerenom obraćanju medijima i novinarima  zapretio  da će ovaj medij biti ugašen  i oričio datum za tako nešto – april sledeće godine.

Događaj u Šapcu je očigledan primer da u lokalnim sredinama postoje ozbiljne prepreke za ostvarivanje medijskih sloboda.Neravnopravan tretman pojedinih medija u odnosu na druge medije, sprečavanje novinara da prisustvuju događaju i otvorena pretnja gašenjem medija što sve sadrži obraćanje gospodina Mijića na konferenciji za štampu su najčešći oblici pritisaka kojim su izloženi lokalni mediji.

Ovakvo ponašanje Vojislava Mijića predstavlja kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima, koji zabranjuje „neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja“ i propisuje da se „ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“.

Shodno odredbama Zakona niko nema pravo da sprečava novinare da prisustvuju nekom događaju, a ponajmanje da se pretnjama gašenjem meša u uređivačku politiku nekog medija.

Podsećamo, da ovakav način ponašanja u lokalnim zajednicima ne predstavlja samo pretnju po lokalne medije već i ozbiljnu prepreku za kvalitetno i profesionalno informisanje građana

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ’’Lokal pres’’ zahteva od Vojislava Mijića da se  javno izvini uredniku Podrinskih i novinarima ostalih lokalnih medija koji su bili na konferenciji kao i građanima Šapca za svoje neprimereno obraćanje.

PU Lokal pres

Kragujevac 8.08.2019. godine