Како је формирана цена изградње јавног тоалета у Лазаревом граду

Изградња санитарног чвора у Лазаревом граду, најављивана последњих неколико година, коначно се приводи крају. Завршетком тог објекта површине 90 квадрата, овај археолошки локалитет добиће адекватне услове за велики број туриста који га посећују

 

Изградња јавног тоалета, за који је, на основу конкурса Министарства економије и регионалног развоја за унапређење туризма из републичког буџета обезбеђена финансијска подршка од око 3 милиона динара,  уговорена је још 2007. године, али је због прескупог уговора са извођачем, одложена. Према речима директорке Јавног комуналног предузећа, Невенке Ђорђевић, на основу тадашњег тендера са изабраним извођачем радова био је потписан уговор на 8,6 милиона динара. – Тај уговор је, због енормне цене и процедуралних грешака, раскинут 2009. године, када се руководство ЈКП променило. Министарство је Јавном комуналном већ било пренело одобрена средства, али су она ненаменски потрошена. У складу са преузетом обавезом, ми смо прошле године два пута расписивали јавни позив у жељи да постигнемо што повољнију цену – објашњава Ђорђевика.

 

Тек на трећем тендеру је коначно одабран извођач. Вредност радова према том тендеру је 6,7 милиона динара и 27 одсто је мања од првобитно процењене, а, по очекивањима директорке, уштеде у току градње додатно ће је снизити.

 

– Већ према привременој ситуацији након грубих грађевинских радова остварили смо уштеду од око 200.000 динара. Очекујемо да ћемо до краја градње имати и за читавих 40 одсто нижу цену од оне на првом тендеру – најавила је Ђорђевићка.

 

Цену и градње овог јавног тоалета, иначе, критиковала је и Српска напредна странка, уз оцену да се за тај новац у Крушевцу могу купити два двособна стана.