Сањам крушевачку опсерваторију

Младом научнику Зорану Томићу недавно су објављена два научна рада са Међународне конференције у Волосу, завршио је организацију овогодишњег светлосног загађења града Крушевца, примио више признања за свој рад и рад Астрономског удружења „Еурека“ чији је председник. Била је то још једна успешна година за Крушевљанина који је тренутно на трећој години студија Природно – математичког факултета и мастера економије и ускоро докторанта на Економском факултету у Нишу.

 

Моја највећа жеља је да Крушевац добије опсерваторију, а последњи у низу пројекат који смо радили – мапирање светлосног загађења управо нам је послужило да ближе одредимо најбољу локацију за постављање опсерваторске станице – прича скромно овај даровити научник, који је учешћем у финалу „Лабораторије славних“ 2010. године са предавањем „Могу ли физичари да се баве економијом“ најбоље доказао да ово питање није би требало да се поставља. – Са жељом да што пре добијемо опсерваторију покренули смо пројекат „Небо за све“. Планирали смо и набавку телескопа за основне школе у граду и обуку за наставнике тих школа.

 

Зоран Томић је паралелно студирао два факултета. Астрофотографију почео је да изучава 2006. године, али се за свега седам година усавршио довољно да данас с успехом фоторгафише галаксије, јата, необичне појаве у свемиру, звезде, планете…

 

Снимам и у Крушевцу и у Нишу – истиче Зоран. – Да би обавили астрофотографска снимања потребно је да се добро припремите. Одлази се на локацију снимања са опремом и поставља телескоп. При астрофотографији за нас који поседујемо екваторијалну монтажу неопходно је подешавање опреме. Тек онда крећемо са снимањем. 

 

Да астрофотографија није само туристичко „разгледање“ неба с мало бољом фотографском опремом показује и податак да снимање подразумева уснимавање објекта и обрађивање фотографије у сложеним софтверским пакетима. Ова наука је код нас доста развијена.

 

Крушевачки астрономи су фотографисали Млечни пут на астрономском кампу Летенка на Фрушкој Гори 2012, звездано јато у Херкулесу, М13, М57 планетарну маглину, међу првима смо у Србији снимили ПАНСтаррс комету са Баглдае, а имамо и значајан број фотографија Месеца, Јупитера, Сатурна, Венере – истиче Томић. – Надам се да ћемо снимити још већи број објеката када унапредимо нашу астрономску опрему. 

 

Иако академских обавеза има доста, млади научник не заборавља Астрономско удружење „Еурека“, које има 14 активних чланова.

 

Ми смо веома млада екипа и то даје наду да у Крушевцу међу младима има људи који желе да се баве науком, а наш рад и пожртвовање су ове године двоструко награђени у граду, поводом Међународног дана младих и признањем Младград за успешно успостављање сарадње младих и локалне самоуправе – признање Министарства омладине и спорта и других органзиација са Грађанским иницијативама.