Struka namerno zapostavljena

Grupa za slobodu medija poziva Vladu Srbije i resorna ministarstva da uključe stručnu javnost u javne debate i donošenje odluka o najvažnijim društvenim pitanjima, kao što su izmene Ustava, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije.

Mišljenja sve tri profesije vlast potpuno zanemaruje, njihovi konkretni predlozi i komentari se ignorišu, a najugledniji profesionalci na udaru su provladinih medija i državnih funkcionera.

Promene Ustava u oblasti pravosuđa, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije odbijaju se uz potpuno ignorisanje stavova i komentara stručne javnosti i bez njihovog suštinskog uključivanja u kreiranje nacrta ovih dokumenata.

Demokratske vrednosti i vladavina prava u Srbiji mogu se graditi samo uz uključivanje zainteresovane javnosti u kreiranje pravnog okvira koji definiše evropsku budućnost Srbije.

Apeli koji dolaze iz različitih profesija da se njihov glas ne uvažava ukazuju da isključivanje javnosti iz donošenja odluka nije više samo sporadično, već je preraslo u sistemski problem.

Grupa za slobodu medija poziva građane, ali i predstavnike državnih institucija, da se večeras uključe u javnu diskusiju, koju medijska, obrazovna i pravosudna struka, organizuju u 18 časova, u sali Opštine Stari grad.

U diskusiji će predstavnici sve tri profesije ukazati na probleme zanemarivanja struke u radnim grupama i javnim debatama i razgovarati sa građanima o posledicama ovakve prakse.

Share on Facebook12Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” 2018.

U 2018. godini nastavlja se višegodišnji projekat Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” čiji je cilj da doprinese višem stepenu profesionalizma članica PU „Lokal pres” i putem primene novinarskog kodeksa doprinese boljem i kvalitetnijem informisanju građana u lokalnim zajednicama. Projekat je finansijski podržan od strane Civil Rights Defenders Tokom projekta  planirane su aktivnosti: Zastupanja članica […]

DETALJI O PROJEKTU
Mladi mediji 2018.

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom i tokom 2018. godine realizuje trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati radionicu za multiplikatore tokom maja meseca u Kragujevcu, zatim još jednu Letnju novinarsku školu za srednjoškolce u junu u Kraljevu, kao i napredni trening iz novinarstva za najbolje polaznike prošlogodišnje i […]

DETALJI O PROJEKTU