Struka namerno zapostavljena

Grupa za slobodu medija poziva Vladu Srbije i resorna ministarstva da uključe stručnu javnost u javne debate i donošenje odluka o najvažnijim društvenim pitanjima, kao što su izmene Ustava, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije.

Mišljenja sve tri profesije vlast potpuno zanemaruje, njihovi konkretni predlozi i komentari se ignorišu, a najugledniji profesionalci na udaru su provladinih medija i državnih funkcionera.

Promene Ustava u oblasti pravosuđa, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije odbijaju se uz potpuno ignorisanje stavova i komentara stručne javnosti i bez njihovog suštinskog uključivanja u kreiranje nacrta ovih dokumenata.

Demokratske vrednosti i vladavina prava u Srbiji mogu se graditi samo uz uključivanje zainteresovane javnosti u kreiranje pravnog okvira koji definiše evropsku budućnost Srbije.

Apeli koji dolaze iz različitih profesija da se njihov glas ne uvažava ukazuju da isključivanje javnosti iz donošenja odluka nije više samo sporadično, već je preraslo u sistemski problem.

Grupa za slobodu medija poziva građane, ali i predstavnike državnih institucija, da se večeras uključe u javnu diskusiju, koju medijska, obrazovna i pravosudna struka, organizuju u 18 časova, u sali Opštine Stari grad.

U diskusiji će predstavnici sve tri profesije ukazati na probleme zanemarivanja struke u radnim grupama i javnim debatama i razgovarati sa građanima o posledicama ovakve prakse.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
MLADI

PU Lokal pres u partnerstvu sa MDI, KOMS i Novim magazinom sprovodi projekat pod nazovom MLADI, Cilj projekta je podška građanskom aktivizmu mladih jačanjem njihovog medijskog prisustva. Ideja projakta je da osposobi mlade ljude znanjem i alatima potrebnim za zastupanje njihovih interesa u medijskoj sferi, senzibilizacija i motivisanje medija da integrišu mlade I teme od […]

DETALJI O PROJEKTU
Abeceda u zagovaranju za medije i mlade

PU Lokal pres u periodu od 14. aprila 2019. do 31. oktobra 2019. godine sprovodi projekat pod nazovom “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade”. Opšti cilj projekta “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade” je jačanje demokratskog društva u Srbiji , utemeljenog na kulturi učešća građana u političkom procesu i doslednoj demokratskoj praksi. Specifični […]

DETALJI O PROJEKTU